Japan i SAD pokrenuli novi ekonomski dijalog

Na takozvanom ekonomskom ministarskom sastanku „dva plus dva“ u Washingtonu očekuje se dogovor o zajedničkom istraživanju za poluprovodnike slijedeće generacije.

Sa sastanka u Washingtonu koji je imao za cilj zaustavljanje Kine i suzbijanje poremećaja izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu (AP)

Dugogodišnji saveznici Sjedinjene Američke Države i Japan pokrenuli su u petak novi ekonomski dijalog na visokom nivou koji ima za cilj zaustavljanje Kine i suzbijanje poremećaja izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Japanski mediji navode kako se na takozvanom ekonomskom ministarskom sastanku „dva plus dva“ u Washingtonu očekuje dogovor o zajedničkom istraživanju za poluprovodnike slijedeće generacije kako bi se uspostavio siguran izvor vitalnih komponenti.

Sastanak su predvodili američki državni sekretar Antony Blinken, ministrica trgovine SAD-a Gina Raimondo, ministar vanjskih poslova Japana Yoshimasa Hayashi i ministar trgovine Koichi Hagiuda.

Ranjivost lanaca snabdjevanja

„Kao prva i treća najveća svjetska ekonomija, od ključne je važnosti da radimo zajedno na odbrani ekonomskog poretka zasnovanog na pravilima, u kome sve države mogu učestvovati, takmičiti se i napredovati“, rekao je Blinken na otvaranju sastanka.

Kazao je kako su nedavni događaji u svijetu, uključujući COVID-19 i rat u Ukrajini, pokazali ranjivost kritičnih lanaca snabdjevanja, dok se sve veći broj zemalja bori sa teretom duga zbog neodrživih i netransparentnih praksi kreditiranja.

„Prinudna i osvetnička ekonomska praksa Narodne Republike Kine tjera zemlje na izbore koji ugrožavaju njihovu sigurnost, njihovu intelektualnu svojinu, njihovu ekonomsku nezavisnost”, istakao je on.

Izvor: Agencije