Blinken kaže da je ‘izvršio pritisak’ na Lavrova da oslobodi američke zatvorenike

SAD pokušava osigurati oslobađanje košarkaške zvijezde Brittney Griner i bivšeg marinca Paula Whelana, koji su zatvoreni u Rusiji.

Blinken: Tražio sam od Kremlja da prihvati značajnu ponudu koji smo iznijeli o oslobađanju Paula Whelana i Brittney Griner (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken kaže da je tokom razgovora sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom pozvao Kremlj da prihvati prijedlog za oslobađanje dvojice Amerikanaca koji su zatvoreni u Rusiji.

Tokom konferencije za novinare u Washingtonu, Blinken je rekao da je imao “iskren i direktan razgovor” s Lavrovom.

“Tražio sam od Kremlja da prihvati značajnu ponudu koji smo iznijeli o oslobađanju Paula Whelana i Brittney Griner”, rekao je prvi američki diplomata.

Lavrov je ranije rekao da će Moskva uskoro predložiti vrijeme za razgovor s Blinkenom, koji je ove sedmice rekao da želi razgovarati o razmjeni ruskih i američkih zatvorenika.

Blinken je u srijedu rekao da je Bidenova administracija dala “značajnu ponudu” za oslobađanje američke košarkaške zvijezde bivšeg marinca.

Izvor na koji se poziva novinska agencija Reuters kaže da je Washington u sklopu tog dogovora spreman dati osuđenog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji je zatvoren u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zvijezda američke ženske košarke Brittney Griner uhapšena je u Rusiji (Reuters)

Blinken i Lavrov nisu razgovarali otkako je Rusija 24. februara napala Ukrajinu.

No porodice američkih zarobljenika stvorile su pritisak administraciji američkog predsjednika Joe Bidena da ih vrati kući.

Govoreći na konferenciji za novinare u Uzbekistanu, Lavrov je rekao da se razgovori o razmjeni zatvorenika vode od samita koji je prošle godine održan u Ženevi, na kojem su Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili da će imenovati dužnosnike koji će razmotriti to pitanje.

Rekao je da njegovo ministarstvo nije uključeno u to, ali da će “ipak, saslušati šta on [Blinken] ima za reći”.

Ruski ministar vanjskih poslova dodao je da želi čuti kako SAD namjerava ispuniti svoje obaveze o provedbi dogovora o izvozu žita iz Ukrajine, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

“Jer, ako je riječ o ruskom žitu, upravo zbog američkih sankcija nije bilo moguće provesti dogovor u potpunosti”, rekao je Lavrov, referirajući se na embargo na ruske brodove.

Rusija je dopuštenje isporuke ukrajinskog žita povezala s ublažavanjem zapadnih sankcija kako bi olakšala izvoz vlastitog žita i gnojiva.

Tokom konferencije za novinare u petak, Blinken je rekao da je poručio Lavrovu da “svijet očekuje da Rusija ispuni svoje obaveze” u sklopu sporazuma o žitu.

“Kao što sam pojasnio, očekujemo to što je prije moguće”, rekao je.

Blinken je također rekao da je upozorio Lavrova na posljedice ukoliko Moskva krene naprijed s navodnim planovima za aneksiju dijelova istočne i južne Ukrajine, rekavši da takav potez nikada neće biti priznat te da će rezultirati značajnim dodatnim troškovima za Rusiju.

Izvor: Agencije