Vijeće sigurnosti UN-a osudilo pogubljenja u Mijanmaru

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata što su organizacije za ljudska prava ocijenile kao nepravdu.

Među zatvorenicima u Mijanmaru se nalazi i dosadašnji 71-godišnji predsjednik Win Mynt te Aung San Suu Kyi, prije dva desetljeća dobitnica Nobelove nagrade za mir (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda osudilo je pogubljenje četvorice demokratskih aktivista od strane vladajuće vojske Mijanmara te je zatražilo oslobađanje svih zatvorenika.

Takvo službeno stajalište UN-a odobrilo je svih 15 članica te je pozvano na „dijalog i pomirenje“, prenosi Reuters, kao i na „prekid svake vrste nasilja uz poštivanje ljudskih prava“.

Među zatvorenicima se nalazi i dosadašnji 71-godišnji predsjednik Win Mynt te Aung San Suu Kyi, prije dva desetljeća dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Pogubljeni aktivisti

Među četvero pogubljenih su aktivist Ko Jimmy i zastupnik u parlamentu Phyo Zayar Thaw, a svi su osuđeni na smrtnu kaznu za “teroristička djela”.

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata što su organizacije za ljudska prava ocijenile kao nepravdu.

Mijanmarska vojska je tokom 2021. godine izvela državni udar i preuzela vlast u ovoj zemlji izazvavši žestoki otpor stanovništva i velike proteste. Vlasti su odgovorile progonom demonstranata, aktivista i novinara.

Izvor: Agencije