UN Poljskoj: Prekinite dvostruke standarde u tretmanu izbjeglica

Uz izbjeglice iz rata u Ukrajini, Poljska je od 2021. suočena i s pokušajima prelaska granica s Bjelorusijom desetaka hiljada izbjeglica, a većina njih je s Bliskog istoka i iz Afganistana. 

Morales tvrdi kako ih se „rutinski“ pritvara blizu granice, a da među njima ima i djece, što je kršenje međunarodnog humanitarnog prava (EPA)

Poljske vlasti trebaju prestati pritvarati migrante kod granice s Bjelorusijom i zaustaviti svoj „veoma drugačiji“ tretman ukrajinskih i neukrajinskih izbjeglica, rekao je posebni izvjestitelj UN-a za izbjeglice Felipe Gonzalez Morales, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

On je pohvalio poljske vlasti i stanovnike za pružanje zaštite i pomoći više od dva miliona ukrajinskih izbjeglica, primivši ih u svoje domove nakon početka ruske invazije. No, izbjeglice koji bježe iz Ukrajine, a nisu ukrajinskog porijekla, suočeni su s poteškoćama pri dobijanju boravišnih dozvola i skloništa te nemaju jednaku pravnu zaštitu, rekao je Morales.

Među izbjeglicama koji bježe iz Ukrajine ima i državljana trećih zemalja, često s Bliskog istoka, iz Azije i Afrike, koji su studirali ili radili u toj državi, piše Reuters.

„Sa zabrinutošću bilježim da je taj pristup dvostrukih standarda doveo do osjećaja diskriminacije među državljanima trećih zemalja“, saopćio je Morales nakon posjete Poljskoj i Bjelorusiji od 12. do 25. jula.

Vanredna zona

Uz izbjeglice iz rata u Ukrajini, Poljska je od 2021. suočena i s pokušajima prelaska granica s Bjelorusijom desetaka hiljada izbjeglica, a većina njih je s Bliskog istoka i iz Afganistana.

Ta je kriza potakla Poljsku da uspostavi vanrednu zonu, izgradi ogradu i pokrene kampanju vraćanja migranata.

Morales tvrdi kako ih se „rutinski“ pritvara blizu granice, a da među njima ima i djece, što je kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

„Pozvao sam Poljsku da pritvaranje migranata koristi kao zadnju moguću mjeru kako bi time zaustavila praksu pritvaranja djece“, rekao je, pa pozvao vlasti da „odmah oslobode djecu bez pratnje, djecu s obiteljima, trudnice i pojedince s mentalnim poteškoćama“.

Izvor: Agencije