U svijetu više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja, većina u Evropi

Trenutno je u sklopu aktualne epidemije hospitalizirano otprilike 10 posto pacijenata, a pet ih je umrlo od posljedica bolesti (svi na području Afrike), objavio je WHO.

Ovo je epidemija koja se može zaustaviti, poručio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (Reuters)

U svijetu je u 78 zemalja zabilježeno više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja, od čega većina u Evropi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je u subotu proglasio epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom opasnošću.

U objavi zdravstvene organizacije stoji da je dosad virus u 98 posto slučajeva evidentiran među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima te se ističe da se podatak ne odnosi na afričke države jer je u njima virus endemski.

Direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je tu grupu da razmotri mogućnost smanjenja broja seksualnih partnera i da razmjeni kontakt podatke sa svim novim partnerima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Preporučena vakcinacija

“Ovo je epidemija koja se može zaustaviti… najbolji način da se to uradi je smanjiti rizik od izlaganja bolesti, a to znači donositi sigurne odluke za sebe i druge”, rekao je Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi.

U toku je proces preimenovanja naziva bolesti da bi se izbjegle diskriminacija i stigmatizacija, rekao je direktor WHO-a za hitne slučajeve Mike Ryan.

Agencija UN-a visokorizičnim grupama preporučuje vakcinaciju. To se naročito odnosi na muškarce koji imaju spolne odnose s pripadnicima istog spola, kao i više seksualnih partnera i na zdravstvene radnike.

WHO je istakao da je potrebno nekoliko sedmica nakon primanja druge doze vakcine da bi osoba bila u potpunosti zaštićena, zbog čega bi u međuvremenu trebalo poduzeti mjere opreza.

Pet smrtnih slučajeva

Trenutno je u sklopu aktualne epidemije hospitalizirano otprilike 10 posto pacijenata, a pet ih je umrlo od posljedica bolesti (svi na području Afrike), objavio je WHO.

Tedros je kazao i da je zainteresiranima dostupno oko 16 miliona doza odobrene vakcine.

S obzirom na to da je pakirano samo “na veliko” trebat će nekoliko mjeseci da se premjesti u manje bočice.

WHO hitno poziva zemlje koje posjeduju zalihe vakcina protiv majmunskih boginja da ga podijele dok je opskrba ograničena, dodao je.

Izvor: Agencije