Saudijski princ Mohammed bin Salman tužen u Parizu

Podnijeta tužba od 42 strane u kojoj tvrdi da je MBS bio saučesnik u nestanku i mučenju i ubistvu novinara Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018.

Saudijski princ boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Evropskoj uniji od ubistva Khashoggija. Prije Francuske je posjetio Grčku. (AP)

Grupa za zaštitu ljudskih prava „Demokratija za arapski svijet odmah“ podnijela je tužbu danas sudu u Parizu protiv saudijskog princa Mohammeda bin Salmana (MBS), za saučesništvo u ubistvu novinara Jamala Khashoggija, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Grupa je u saopćenju navela kako je podnijela tužbu od 42 strane, u kojoj tvrdi da je MBS bio saučesnik u nestanku i mučenju i ubistvu Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine.

Ova organizacija, koja se bavi ljudskim pravima u državama Perzijskog zaljeva i ima sjedište u Washingtonu, pozvala je francuske vlasti da pokrenu istragu protiv saudijskog prijestolonasljednika koji boravi u zvaničnoj posjeti Francuskoj.

Nema imunitet

Grupa koja je podnijela tužbu navodi kako su još dvije grupe za ljudska prava podržale njen poziv francuskim vlastima, te dodaje kako princ MBS nema imunitet od krivičnog gonjenja jer nije šef saudijske države.

„Kao potpisnica konvencija protiv mučenja i prisilnog nestanka UN-a, Francuska mora istražiti osumnjičene kao što su bin Salman ako se nađu na njenoj teritoriji“, navodi se u saopćenju.

Saudijski princ boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Evropskoj uniji od ubistva Khashoggija. Prije Francuske je posjetio Grčku.

Jamal Khashoggi je bio kolumnista lista Washington Post i kritičar saudijskih vlasti. Ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu, u koji je otišao po dokumenta potrebna za vjenčanje sa turskom državljankom. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno, podsjećaju agencije.

Protesti zbog sastanka

Francuski predsjednik Macron ugostio je danas saudijskog prestolonasljednika, što spada u pojačano djelovanje Zapada da usred rata u Ukrajini popravi odnose sa najvećim proizvođačem nafte, navodi Reuters, prenosi Tanjug.

Jedna od tema su i posrnuli razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Navodi se kako su francuske opozicione ličnosti i grupe za ljudska prava kritizirale Macronovu odluku da pozove na večeru princa za kojeg zapadni lideri vjeruju da je naručio ubistvo istaknutog saudijskog novinara 2018. godine.

Reuters podsjeća da Bin Salmanova posjeta Parizu dolazi dvije sedmice nakon što je u Saudijskoj Arabiji razgovarao sa predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

Dodaje se kako Zapad želi obnoviti veze sa zaljevskim arapskim naftnim gigantom, u nastojanju da se suprotstavi rastućem regionalnom uticaju Irana, Rusije i Kine.

Izvor: Agencije