Kanadska vlada: Papino izvinjenje starosjediocima nije dovoljno

Više od 150.000 starosjedilačke djece u Kanadi bilo je prinuđeno da pohađa kršćanske škole; cilj je bio da se ta djeca izoluju od utjecaja njihovih porodica i kulture.

Zvanična reakcija vlade uslijedila je kada je, u sklopu posjete Kanadi, papa stigao u grad Quebec na sastanke sa premijerom Justinom Trudeauom i generalnom guvernerkom Mary Simon (Reuters)

Kanadska vlada smatra da izvinjenje pape Franje za ulogu crkve u zlostavljanju kojem su starosjedilačka djeca bila izložena u katoličkim školskim internatima nije dovoljno.

Zvanična reakcija vlade uslijedila je kada je, u sklopu posjete Kanadi, papa stigao u grad Quebec na sastanke sa premijerom Justinom Trudeauom i generalnom guvernerkom Mary Simon.

Više od 150.000 starosjedilačke djece u Kanadi bilo je prinuđeno da pohađa kršćanske škole, finansirane od države, od 19. stoljeća do 1970. godine. Cilj je bio da se ta djeca izoluju od utjecaja njihovih porodica i kulture, odnosno njihova asimilacija.

Papa zatražio ‘oprost za zlo načinjeno’

Papa Franjo je zatražio na početku posjete Kanadi “oprost za zlo načinjeno” starosjedilačkom stanovništvu, posebno u školskim internatima za djecu starosjedelaca pod upravom crkve i izrazio žaljenje što su neki članovi crkve “sarađivali” sa političarima u “kulturnoj destrukciji”.

“Jako sam pogođen, molim oprost”, rekao je papa pred više hiljada starosjedelaca u Maskwacisu, u zapadnoj Kanadi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada