Bijela kuća: Malo vjerovatno da će nuklearni sporazum s Iranom uskoro biti vraćen

Zvaničnik Bijele kuće McGurk poručio je da je SAD spreman koristiti sankcije i diplomatsku izolaciju protiv Irana.

Posredovani pregovori između SAD-a i Irana posljednji put su održani u Kataru u junu i nije bilo rezultata (EPA)

Brett McGurk, koordinator za Bliski istok pri Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je da je postizanje nuklearnog sporazuma s Iranom u bliskoj budućnosti vrlo malo vjerovatno, prenosi agencija Anadolija.

Pozivajući se na neimenovane izvore, medijska kuća Axios javlja da je McGurk održao sastanak sa ekspertima think tank organizacija.

Na sastanku je McGurk naveo da je razlog za nedostatak napretka u pregovorima o američkom povratku na međunarodni nuklearni sporazum s Iranom neodlučnost Iranaca te da Iran želi dodati nove članove u sporazum, a SAD to ne želi.

Posredinički pregovori

McGurk je naglasio da je povratak nuklearnom sporazumu u bliskoj budućnosti “daleka mogućnost“ i dodao je da je SAD spreman koristiti sankcije i diplomatsku izolaciju protiv Irana.

Posredovani pregovori između SAD-a i Irana posljednji put su održani u Kataru u junu i nije bilo rezultata.

Tokom svoje posjete Bliskom istoku ovog mjeseca, američki predsjednik Joe Biden rekao je da SAD neće zauvijek čekati da Iran donese odluku.

Sporazum iz 2015. nametao je ograničenja na iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji. Tadašnji predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma 2018, ponovno nametnuvši teške ekonomske sankcije Teheranu.

Iran je odgovorio kršenjem ograničenja nametnutih nuklearnim sporazumom.

Izvor: Agencije