Zajedničke vojne vježbe Japana, Indonezije, SAD-a i Australije

Zajedničke vojne vežbe nose naziv ‘Garuda štit’, a održat će se u Indoneziji počev od 1. avgusta ove godine.

Washington je saopštio da će vežbe, u kojima obično učestvuju samo Indonezija i SAD, biti značajno većeg obima nego prethodnih godina (EPA)

Japanske odbrambene snage učestvovat će sljedećeg mjeseca po prvi put na vojnim vježbama u Indoneziji zajedno sa SAD-om i Australijom, izjavio je japanski premijer Fumio Kishida poslije razgovora sa indonežanskim predsjednikom Jokom Widodom.

Dvojica lidera su također, postigla dogovor da dvije zemlje bliže sarađuju u oblasti energetike, a Kishida je izjavio da je Indonezija „ključni strateški partner Japana“, prenosi Reuters.

‘Garuda štit’

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, vrijednost japanskog izvoza u Indoneziju u 2020. godini iznosila je 9,2 milijarde dolara, a indonežanskog u Japan 14,5 milijardi, prenosi Tanjug.

Zajedničke vojne vežbe nose naziv ‘Garuda štit’, a održat će se u Indoneziji počev od 1. avgusta ove godine, dodao je Kishida.

Washington je saopštio da će te vežbe, u kojima obično učestvuju samo Indonezija i SAD, biti „značajno većeg obima“ nego prethodnih godina.

Izvor: Agencije