Zemljotres magnitude 7,1 pogodio Filipine

Renato Solidum, šef Državne agencije za seizmologiju, rekao je da se očekuju snažni naknadni potresi.

Filipini su podložni prirodnim katastrofama, nalaze se na seizmički aktivnom pacifičkom 'Vatrenom prstenu', nizu vulkana i rasjeda koji okružuju rub Tihog oceana (AFP)

Snažan zemljotres magnitude 7,1 pogodio je u srijedu filipinski otok Luzon, usmrtivši najmanje jednu osobu i oštetivši zgrade u sjevernoj pokrajini Abra, a snažna podrhtavanja tla osjetila su se i u glavnom gradu Manili.

U zemljotresu je smrtno stradao 25-godišnji muškarac, rekla je viceguvernerka Abre Joy Bernos, nakon što se zemljotres, prema podacima američkog Geološkog zavoda, dogodio oko 11 km jugoistočno od grada Dolores na maloj dubini od 10 km. Najmanje petero ljudi ozlijeđeno je u klizanju terena nakon potresa, izvijestio je Reuters.

“Unatoč tužnim izvještajima o štetama koje je prouzrokovao zemljotres, garantujemo brz odgovor onima kojima je pomoć potrebna i pogođenima ovom nesrećom”, rekao je predsjednik Ferdinand Marcos Jr na Facebooku. Zemljotres se dogodio blizu političkog uporišta porodice Marcos.

Bolnica u pokrajini Abra evakuirana je nakon što se zgrada djelomično urušila, ali tamo nije bilo prijavljenih žrtava, rekli su dužnosnici, prenijela je Hina.

Viceguvernerka Bernos je na svom Facebook profilu objavila fotografije oštećene bolnice Abra, na kojima se vidi rupa na fasadi. Na drugim fotografijama vidi se evakuacija pacijenata i bolničkog osoblja iz bolnice

“Još uvijek osjećamo naknadne zemljotrese. Dobili smo izvještaje o štetama na kućama. Ali zasad nema žrtava”, rekao je za radio DZRH gradonačelnik Rovelyn Villamor u gradu Lagangilangu u pokrajini Abra.

Veliki zemljotres

Renato Solidum, šef Državne agencije za seizmologiju, rekao je za radio DZRH da se očekuju snažni naknadni zemljotresi.

“Fokus pažnje je na Abri i obližnjim provincijama. Ovo je velik potres”, rekao je Solidum, dodajući da su zabilježena klizišta u nekim dijelovima Abre, posebno u gradu Manabo.

Abra, pokrajina od gotovo 250.000 ljudi, na sjeveru Filipina, nema izlaza na more. Njene duboke doline i brežuljci okruženi su surovim planinama.

Filipini su podložni prirodnim katastrofama. Nalaze se na seizmički aktivnom pacifičkom “Vatrenom prstenu”, nizu vulkana i rasjeda koji okružuju rub Tihog oceana. Potresi su česti, a godišnje se dogodi prosječno 20 tajfuna, od kojih neki pokreću smrtonosna klizišta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada