Nikad manje mladih Nijemaca od 15 do 24 godine

Nedavno objavljena studija o glavnim preokupacijama mladih u Njemačkoj pokazuje da je njihov život obilježen krizom.

Kao najveće brige anketirani mladi su navodili rat u Ukrajini (68 posto), klimatske promjene (55 posto), inflaciju (46 posto) i podjele u društvu (40 posto) (EPA - Ilustracija)

Mladi između 15 i 24 godine činili su svega deset posto stanovništva Njemačke krajem prošle godine, najmanje u posljednjih sedam decenija, prenosi agencija Beta pisanje Deutsche Wellea (DW).

Od 1950. godine, kada je počelo evidentiranje, mladih između 15 i 24 godine procentualno je najviše bilo 1983. godine, kada su činili 16,7 posto stanovništva, piše DW, te dodaje kako je broj mladih od tada stalno opadao, sa izuzetkom 2015. godine, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku.

Danas postoje dosta velike razlike među njemačkim pokrajinama po pitanju broja mladih od 15 do 24 godine.

Njihov najveći udio je u Bremenu (11 posto), a najmanji u Brandenburgu (osam posto). U istočnonjemačkim pokrajinama Saksonija-Anhalt i Meklenburg-Prednja Pomeranija njihov udio od 8,3 posto je znatno ispod prosjeka, dok su pokrajine Baden-Virtemberg, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Donja Saksonija sa po 10,6 posto, i dalje iznad prosjeka.

Život obilježen krizom

Nedavno objavljena studija o glavnim preokupacijama mladih u Njemačkoj pokazuje da je njihov život obilježen krizom.

Kao najveće brige anketirani mladi su navodili rat u Ukrajini (68 posto), klimatske promjene (55 posto), inflaciju (46 posto) i podjele u društvu (40 posto).

Studija je ukazala i na poguban utjecaj protivpandemijskih mjera na njihovo mentalno zdravlje, a tri stvari koje najviše muče mlade Nijemce su stres (45 posto), bezvoljnost (35 posto) i iscrpljenost (32 posto).

O depresiji govori čak 27 posto mladih Nijemaca, osjećanje bespomoćnosti ima njih 13 posto, dok je sedam posto ispitanih navelo da je razmišljalo o samoubistvu.

Izvor: Agencije