Lavrov Africi: Ne podržavajte svijet koji vodi SAD

On se obraćao afričkim diplomatima u ruskoj ambasadi u Etiopiji, posljednjoj stanici njegove afričke turneje koja ga je također odvela u Egipat, Kongo i Ugandu.

Lavrov: Na nama je da odlučimo želimo li svijet u kojem Zapad, podređen SAD-u, vjeruje da ima pravo odlučiti kada i kako promovirati vlastite interese (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u Addis Abebi pozvao države u razvoju, naročito afričke, da ne podržavaju svijet kojim upravljaju Sjedinjene Američke Države, upozorivši ih kako bi mogle biti sljedeće koje će se naći na udaru gnjeva SAD-a, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

„Na nama je da odlučimo želimo li svijet u kojem Zapad… potpuno podređen SAD-u… vjeruje da ima pravo odlučiti kada i kako promovirati vlastite interese bez poštivanja međunarodnih zakona”, rekao je Lavrov.

On se obraćao afričkim diplomatima u ruskoj ambasadi u Etiopiji, posljednjoj stanici njegove afričke turneje koja ga je također odvela u Egipat, Kongo i Ugandu.

Bez sastanaka sa čelnicima AU

Tokom svog 20-satnog boravka u Adis Abebi, sjedištu Afričke unije (AU), Lavrov se sastao sa svojim etiopskim kolegom, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Demekeom Mekonnenom.

Nije imao sastanke s zvaničnicima AU, a službeno je rečeno kako do njih nije došlo zbog nekompatibilnih agendi.

„Zapad je stvorio sistem koji se temelji na određenim načelima – tržišnoj ekonomiji, poštenom takmičenju, nepovredivosti privatnog vlasništva, presumpciji nevinosti…: sva su ta načela bačena u odvod kada je trebalo učiniti ono što su mislili da je potrebno kako bi kaznili Rusiju”, rekao je Lavrov.

“I ne sumnjam da ako bude potrebno neće oklijevati učiniti isto bilo kojoj drugoj zemlji koja ih živcira na ovaj ili onaj način.“

Izvor: Agencije