Prvo putovanje Bin Salmana u EU od ubistva Khashoggija

Zapad je uveliko izbjegavao de facto vladara Saudijske Arabije nakon ubistva Khashoggija, kolumniste Washington Posta koji je kritizirao zaljevsko kraljevstvo.

Saudijski prestolonasljednik posjetio je nekoliko arapskih zemalja prošle godine i bio u Turskoj u junu (EPA)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS) otputovao je u utorak iz Rijada u posjetu Grčkoj i Francuskoj, što mu je prva posjeta članicama Evropske unije od ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija prije gotovo četiri godine, prenosi agencija Hina pozivajući se na DPA.

Zapad je uveliko izbjegavao de facto vladara Saudijske Arabije nakon ubistva Khashoggija, kolumniste Washington Posta koji je kritizirao zaljevsko kraljevstvo. Ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine.

Saudijski princ će se sastati s čelnicima Grčke i Francuske kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i načinima da se oni poboljšaju u nekoliko područja te o pitanjima od zajedničkog interesa, navodi se u saopćenju službene Saudijske novinske agencije.

Ne navodi se koliko će posjeta trajati.

Normaliziranje odnosa

Ona počinje deset dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Saudijsku Arabiju i susreo se s MBS-om. Bidenova posjeta dočekana je kritikama u Sjedinjenim Američkim Državama, a osudile su ga i međunarodne grupe za ljudska prava.

Američke obavještajne službe tvrde da je Mohammed bin Salman naručio Khashoggijevo ubojstvo, ali Rijad odbacuje tu tvrdnju.

Saudijski prijestolonasljednik posjetio je nekoliko arapskih zemalja prošle godine i bio u Turskoj u junu. Dvije zemlje nastoje normalizirati odnose pogoršane nakon Khashoggijeva ubistva.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis posjetili su Saudijsku Arabiju prošle godine.

Izvor: Agencije