Papa pozvao na kraj nasilja i marginalizacije

Komentari dolaze dan nakon što je kanadske “Prve nacije” molio za oprost za zločine počinjene nad njihovom djecom tokom desetljeća u mreži internata koje je vodila Katolička crkva.

U svojoj propovijedi, papa je pozvao na promjenu i "budućnost u kojoj se nikad neće ponoviti historija nasilja i marginalizacija kojoj su bila izložena domorodačka braća i sestre" (ANSA)

Papa Franjo održao je misu pred desecima hiljada vjernika na nogometnom stadionu u Edmontonu u utorak, tokom posjete Kanadi kojoj je svrha poboljšanje odnosa s kanadskom indijanskom zajednicom poslije otkrića o zlostavljanju domorodačke djece, prenosi Hina pozivajući se na Reuters i dpa.

Približno 50.000 ljudi učestvovalo je na misi, iako su mnoga mjesta ostala prazna na stadionu Commonwealth na koji stane 65.000 osoba.

U svojoj propovijedi, papa je pozvao na promjenu i “budućnost u kojoj se nikad neće ponoviti historija nasilja i marginalizacija kojoj su bila izložena domorodačka braća i sestre”.

Stotine neoznačenih grobova

Njegovi komentari dolaze dan nakon što je kanadske “Prve nacije”, narode Metis i Inuite molio za oproštenje za zločine počinjene nad njihovom djecom tokom desetljeća u mreži internata koje je vodila Katolička crkva.

Od 1880-ih, procjenjuje se da je 150.000 domorodačke djece odvedeno od svojih porodica i smješteno u internate, s posljednjim koji se zatvorio 1996. godine.

Otkriće stotina neoznačenih dječjih grobova na tlu internata u maju prošle godine izazvalo je skandal diljem svijeta – iako se o nestancima djece domorodaca u Kanadi pričalo godinama.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada