Papino izvinjenje za ‘zlo’ u školama za domorodačku djecu Kanade

Više od 150.000 djece Prve Nacije, Metisa i Inuita je odvojeno od porodica i natjerano u ove namjenske škole između kraja 1800-ih i 1990-ih.

Papa: Pokorno molim za oprost zbog zla koje su počinili mnogi kršćani nad domorodački narodom (EPA)

Papa Franjo izvinio se domorodačkom narodu Kanade zbog uloge Rimokatoličke crkve u zlostavljanju koje se desilo u školama, institucijama za prisilnu asimilaciju u koje su djeca domorodaca morali ići decenijama.

Nakon posjete u ponedjeljak bivšem lokalitetu škole Ermineskin u Maskawacisu, zapadna provincija Alberta, papa je rekao kako je otputovao u Kanadu „da lično izrazi tugu i zamoli za Božji oprost, iscjeljenje i pomirenje“.

„Ja sam ovdje jer je prvi korak mog pokajničkog hodočašća među vama traženje oprosta i da vam još jednom kažem kako mi je jako žao“, naveo je poglavar Crkve tokom ceremonije gdje je naveo kako su posljedicw namjenskih škola za domorodačko stanovništvo „katastrofalne“.

„Naša kršćanska vjera nam govori kako je ovo užasna greška koja nije u skladu sa učenjem Isusa Krista. Pokorno molim za oprost zbog zla koje su počinili mnogi kršćani nad domorodački narodom.“

Hiljade djece preminulo

Škola Ermineskin, koja je radila od 1895. do 1975. godine od upravom Katoličke crkve, bila je jedna od najvećih škola ovog tipa u Kanadi. Ove institucije je postavila Vlada, a njima su upravljale razne crkve kako bi prinudno asimilirale domorodačku djecu u evropsku kulturu.

Više od 150.000 djece Prve Nacije, Metisa i Inuita je odvojeno od porodica i natjerano u ove namjenske škole između kraja 1800-ih i 1990-ih. Bili su podvrgnuti fizičkom, psihološkom i seksualnom zlostavljanju i nije im bilo dozvoljeno da govore svojim jezicima. Vjeruje se kako su hiljade djece preminule tokom pohađanja ovih škola.

Ovaj sistem počinio je „kulturalni genocid“ ustanovila je federalna komisija 2015. godine.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada