Kina upozorava SAD zbog moguće posjete Pelosi Tajvanu

Kineska upozorenja su jače intonirana nego prijetnje koje je Peking ranije upućivao kada bi bio nezadovoljan američkom politikom ili potezima prema Tajvanu, piše ‘Financial Times’.

'Financial Times' je ranije izvijestio da Pelosi planira posjetiti Tajvan u augustu (EPA)

Kina je uputila oštra upozorenja Bidenovoj administraciji zbog moguće posjete predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu u augustu, izvijestio je Financial Times.

Financial Times se poziva na izjave šest osoba upoznatih s kineskim upozorenjima, ističući da su ona značajno jače intonirana nego prijetnje koje je Peking ranije upućivao kada bi bio nezadovoljan američkom politikom ili potezima prema Tajvanu, prenosi Reuters.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom.

Privatna retorika sugerira da je moguć kineski vojni odgovor, tvrdi Financial Times, pozivajući se na nekoliko osoba upoznatih sa situacijom.

Bijela kuća, Vijeće za nacionalnu sigurnost i State Department odbili su komentirati izvještaj, dok kinesko Ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na Reutersov upit.

Posjeta planirana u augustu

Financial Times je prošle sedmice izvijestio da Pelosi planira posjetiti Tajvan u augustu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da bi njen posjet Tajvanu ozbiljno potkopao kineski suverenitet i teritorijalni integritet te da će Sjedinjene Američke Države u tom slučaju snositi posljedice.

U međuvremenu je američki predsjednik Joe Biden rekao da planira razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom do kraja mjeseca.

Biden je izrazio sumnju o tome da će Pelosi posjetiti Tajvan.

“Mislim kako vojska smatra da to trenutno nije dobra ideja, ali ne znam koji je status toga”, kazao je Biden novinarima.

Izvor: Agencije