Europol: Oružje iz Ukrajine se krijumčari u EU

Istražni organi iz zemalja Evropske unije su također sakupili informacije o krijumčarenju teškog naoružanja.

Postoji velika opasnost da oružje dođe u ruke organiziranog kriminala, saopćio je glasnogovornik Europola (Reuters)

Europol ima indicije da se iz Ukrajine u Evropsku uniju krijumčari oružje, navedeno je u pismu Europola upućenom Vijeću Unije, prenosi Deutsche Welle.

“Poznati su nam slučajevi prodaje vatrenog oružja i vojne opreme na ilegalnom tržištu”, rekao je glasnogovornik Europola Jan Op Gen Oorth potvrđujući tako izvještaj njemačkog javnog servisa SWR.

Istražni organi iz zemalja Evropske unije su također sakupili informacije o krijumčarenju teškog naoružanja.

“Postoji velika opasnost da ovo oružje dođe u ruke organiziranog kriminala”, saopćio je glasnogovornik Europola.

SWR u svom izvještaju citira interne spise Europola po kojima su “kriminalne mreže u regiji aktivne te provode i pripremaju krijumčarenje većeg količina vatrenog oružja i municije”.

Oružje u zamjenu za novac ili usluge

Postoje indicije i na to da se oružje namijenjeno daljem transportu, tajno pohranjuje uzduž ukrajinsko-poljske granice.

“Pripadnici bandi granice prelaze legalnim putem i zatim odlaze u tajna skladišta po oružje”, citira se iz internih spisa.

U izvještaju se također navodi da zemlje koje su primile veliki broj izbjeglica strahuju da su mnogi od onih koji su potražili pomoć, sa sobom donijeli i oružje.

“Izbjeglice žele prodati oružje ili njime platiti usluge. Već su zabilježeni slučajevi gdje su izbjeglice prijevoz taksijem pokušale platiti oružjem”, stoji u izvještaju.

Prema navodima glasnogovornika Jana Op Gen Oortha, na Darknetu su se pojavile ponude u kojima se prodaju protuoklopne rakete američke proizvodnje tipa “Javelin”. Međutim, ističe se kako ove ponude treba dobro provjeriti i utvrditi radi li se o pravim ponudama ili ruskoj propagandi.

“Ovi oglasi bi mogli biti dio ruske propagande kojom se stvara negativno raspoloženje prema isporukama zapadnog oružja Ukrajini”, rekao je glasnogovornik.

Izvor: Agencije