Kijev tvrdi da će uskoro ponovo zauzeti Herson

Ukrajinske snage postepeno napreduju prema hersonskoj oblasti koju je Rusija okupirala početkom invazije, tvrdi predsjednik Volodimir Zelenski.

Ruski vojnici na straži u blizini hidroelektrane Kakhovka u blizini Hersona (EPA)
  • Ukrajinski dužnosnik kaže da će južnu regiju Herson, koja je pala u ruske ruke početkom njihove invazije u februaru, Kijev ponovo zauzeti do septembra.
  • Ukrajinske snage postepeno napreduju prema hersonskoj oblasti koju je Rusija okupirala početkom invazije na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
  • Snažne eksplozije ponovno su potresle lučki grad Nikolajev.
  • Broj povrijeđenih u ruskom raketnom napadu na ukrajinsku regiju Kirovohrad porastao je na 19.

U nastavku su najnovije vijesti iz Ukrajine:


Ukrajina: Ubijeno 18 zdravstvenih radnika, oštećeno stotine medicinskih objekata

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 18 članova medicinskog osoblja ubijeno i da je gotovo 900 medicinskih objekata oštećeno ili uništeno ruskom invazijom na Ukrajinu.

U objavi na Facebooku, ministarstvo zdravlja je navelo da je više od 50 medicinskih radnika ranjeno u ruskim napadima.

U objavi se takođe navodi da su 123 medicinske ustanove u Ukrajini potpuno uništene u invaziji, dok su popravke potrebne na 746 objekata.

(Reuters)

Rusija kaže da su joj se proširili ciljevi u ratu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da vojni ciljevi Moskve u Ukrajini prevazilaze područje istočnog Donbasa.


Njemačka industrija smanjuje proizvodnju zbog visokih cijena energenata

Istraživanje koje je obuhvatilo 3.500 kompanija u Njemačkoj pokazalo je da njih 16 posto smanjuje proizvodnju ili djelimično obustavlja poslovanje zbog skoka cijena energenata.

“Ovo su alarmantne brojke”, rekao je Peter Adrian, predsjednik Industrijsko-trgovačke komore koja je napravila istraživanje. “One pokazuju koliki su teret trajno visoke cijene energenata.”


Lavrov nastoji umiriti partnere tokom posjeta Egiptu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji boravi u posjeti Egiptu, nastojao je umiriti egipatske partnere nakon dogovora o “sigurnim rutama” za izvoz ukrajinskih i ruskih žitarica koji treba otkloniti prijetnju prehrambene nesigurnosti u Africi.

“Potvrdili smo predanost ruskih izvoznika žitarica poštovanju svih preuzetih obaveza”, rekao je Lavrov na konferenciji za medije nakon razgovora s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.


Dužnosnik: Do septembra ćemo ‘osloboditi’ Herson od Rusije

Ukrajinski dužnosnik kaže da će južnu regiju Herson, koja je pala u ruske ruke početkom njihove invazije u februaru, Kijev ponovo zauzeti do septembra.

“Možemo reći da će region Hersona definitivno biti oslobođen do septembra i da će svi planovi okupatora propasti”, rekao je glavni savjetnik regionalne vojne uprave Hersona Sergij Hlan u razgovoru za ukrajinsku televiziju.

Ukrajinska vojska, ohrabrena isporukama zapadnog oružja dugog dometa, posljednjih sedmica napreduje u hersonskoj oblasti.

“Možemo reći da je došlo do prekretnice na bojnom polju”, rekao je Hlan.


Rusija tvrdi da je cilj napada na Odesu bilo zapadno oružje

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da su rakete visoke preciznosti i dugog dometa ispaljene sa mora uništile jedan ukrajinski vojni brod kod keja i skladište raketnih sistema “Harpoon”, koji se koriste protiv ratnih brodova, a koje su SAD isporučile ukrajinskim vlastima.

Vatrogasci gase požar u luci Odesa nakon ruskog napada (AP)

Ukrajinski zakonodavac: Odesa je civilna luka

Ukrajinski zakonodavac reagirao je na tvrdnje Rusije da su zračnim napadima na luku Odesa pogođeni samo vojni ciljevi.

Valentin Nalivaičenko je za britanski televizijski kanal Sky News rekao da je Odesa “u potpunosti civilna morska luka” i pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju kako bi se držala potpisanog sporazuma kojim se omogućava nastavak izvoza žitarica iz crnomorskih luka.

Glasnogovornik vojnog zapovjedništva rekao je da nisu pogođena skladišta žita.


Zelenski: Rat neće slomiti Ukrajinu

Dok ruska invazija na Ukrajinu ulazi u šesti mjesec, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da rat neće uništiti Ukrajinu.

“Ovaj rat nije, niti će slomiti Ukrajinu”, rekao je Zelenski na Telegramu.

“Nećemo odustati. Čuvat ćemo ono što je naše. Mi ćemo pobijediti”, dodao je, ističući da se život u njegovoj zemlji nastavlja uprkos borbama.

Zelenski je ponovio svoj poziv SAD-u i drugim članicama NATO-a da isporuče teško nauražanje kako bi zaustavili rusko napredovanje i oslobodili okupirane teritorije.


Rusija kaže da je pogodila vojni brod u luci Odesa

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila je da su ruske snage visokopreciznim projektilima pogodile ukrajinski vojni brod u luci Odesa.

Ukrajinska vojska je prethodno upozorila da su ruski projektili u subotu pogodili ključnu južnu luku, ugrozivši time sporazum o deblokadi izvoza žitarica iz crnomorskih luka i ublažavanju globalne nestašice hrane uzrokovane ratom koji je u petak potpisan u Istanbulu.

“Rakete Kalibar uništile su vojnu infrastrukturu u luci Odesa, veoma preciznim udarom”, navela je Zaharova na Telegramu, u odgovoru ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom koji je rekao da je dijalog s Moskvom nakon napada neodrživ.


Guverner: Dvoje poginulih i dvoje ranjenih u Donjecku

Tokom ruskog granatiranja u subotu dvije osobe su poginule, a dvije su ranjene u regiji Donjecka, rekao je regionalni guverner, Pavlo Kirilenko.

Prema njegovim riječima, jedna osoba poginula je u gradu Avdiivka, a druga u Toretsku.

Također je rekao da je u industrijskom gradu Kostiantinivka pogođena saobraćajna infrastruktura.

“Situacija je i dalje napeta u cijeloj regiji”, napisao je Kirilenko na Telegramu.

(Reuters)

U ratu u Ukrajini poginulo 358 djece

Ured glavnog tužioca Ukrajine saopćio je da je od početka ruske invazije poginulo najmanje 358 djece, dok ih je 684 povrijeđeno.

Naglašavaju da ove brojke nisu konačne.

Također dodaju da je 2.188 obrazovnih ustanova u Ukrajini oštećeno tokom ruskog granatiranja, a 221 uništeno.


Broj ranjenih u napadu u Kirovohradu porastao na 19

Broj povrijeđenih u ruskom raketnom napadu na ukrajinsku regiju Kirovohrad porastao je na 19, rekao je guverner te regije.

“Njihovi životi nisu u opasnosti. Svi su dobili medicinsku pomoć”, napisao je Andrij Rajkovič na Facebooku.

Rajkovič je prethodno potvrdio da su ruski projektili pogodili željezničku infrastrukturu i vojni aerodrom u regiji, pri čemu su poginule najmanje tri osobe, među kojima je i ukrajinski vojnik.


Guverner: Eksplozije ponovno potresle Nikolajev

Snažne eksplozije ponovno su potresle lučki grad Nikolajev, rekao je gradonačelnik.

“Više od pet snažnih eksplozija odjeknulo je u Nikolajevu nakon objave upozorenja o zračnoj opasnosti. Ostanite u skloništima”, napisao je Aleksander Senkevič na Telegramu.

Nikolajev je sedmicama pod napadima, a Senkevič gotovo svakodnevno objavljuje upozorenja građanima da ostanu u skloništima.

Nikolajev je sedmicama pod napadima (Reuters)

Zelenski kaže da ukrajinska vojska napreduje prema Hersonu

Ukrajinske snage postepeno napreduju prema hersonskoj oblasti koju je Rusija okupirala početkom invazije na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoobraćanju.

“Okupatori su tamo pokušavali uspostaviti svoje uporište, ali koliko im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage napreduju korak po korak prema toj oblasti”, kazao je Zelenski, prenosi Reuters.

Ruska vojska, koja je napad započela s Krima, zauzela je hersonsku oblast početkom marta (AP)

Ukrajina raketirala most kojim se koristi ruska logistika na okupiranom jugu

Ukrajina je raketirala most u okupiranoj Hersonskoj oblasti na Crnom moru kojim se ruske snage koriste kao logističkim koridorom, rekao je ukrajinski regionalni čelnik.

Raketiran je Darjivski most preko rijeke Ingulec kojim se ruske snage koriste za opskrbu, nekoliko dana pošto je pogođen i važan most preko obližnjeg Dnjipra, rekao je savjetnik guvernera te oblasti koja je na teritoriji pod ukrajinskom kontrolom, prenosi Reuters.

“Svaki most je slaba tačka u logistici i naše oružane snage uspješno uništavaju neprijateljski sistem. Ovo još nije oslobađanje Hersona, ali je ozbiljan korak u tom smjeru”, napisao je dužnosnik Serhij Klan na Facebooku.

Zamjenik čelnika regionalne vlasti koju su postavili Rusi rekao je da je most pogođen sa sedam raketa sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), ali je još upotrebljiv, objavila je ruska agencija TASS.

Ove izjave dviju strana agencija Reuters nije mogla provjeriti iz nezavisnih izvora.

Ukrajina se koristi oružjem dugog dometa koje joj šalje Zapad kako bi gađala ruske logističke koridore i skladišta municije nastojeći preokrenuti tok rata i pripremiti se za protivofanzivu u Hersonskoj oblasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije