Papa stigao u Kanadu na ‘hodočašće pokajanja’

‘Pokorničko hodočašće’ smatra se važnim korakom u rješavanju globalnog skandala svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece i decenija zataškavanja.

Papa Franjo planira ponoviti izvinjenje koje je uputio kanadskim predstavnicima u posjeti Vatikanu u aprilu (Reuters)

Papa Franjo je u nedjelju doputovao u šestodnevnu posjetu Kanadi tokom koje treba ponovno zatražiti oprost za sudjelovanje Crkve u zlostavljanju djece autohtonih naroda u internatima koje je vodila Katolička crkva više od stoljeća, javlja AFP.

Papin avion je u nedjelju prijepodne po lokalnom vremenu sletio u zračnu luku u Edmontonu, na zapadu Kanade.

“Ovo je pokajničko hodočašće”, ponovio je Franjo, kojem je 85 godina, tokom leta nakon čega je pozdravio novinare koji su ga pratili, kao što inače čini, uprkos bolu u koljenu.

Domorodačke zajednice dugo čekaju izvinjenje

“Hodočašće pokajanja”, kako ga naziva papa, smatra se važnim korakom u rješavanju globalnog skandala svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece i decenija zataškavanja, prenosi Hina. Kanadske domorodačke zajednice dugo su to čekale.

Papa Franjo počinje svoje 37. međunarodno putovanje u Edmontonu u zapadnoj pokrajini Alberti. Potom odlazi u Quebec, a zatim u Iqaluit, najsjeverniji kanadski grad.

Planira ponoviti izvinjenje koje je uputio kanadskim predstavnicima u posjeti Vatikanu u aprilu. Tada je rekao kako se nada da će izvinjenje “doprinijeti već započetom putu ozdravljenja i pomirenja”.

Uloga Crkve u ‘kulturnom genocidu’

Otkriće stotina ostataka domorodačke djece u neoznačenim grobovima na prostorima državnih škola koje je vodila Katolička crkva natjeralo je Kanadu da se suoči sa svojom neuspješnom politikom prisilne asimilacije.

Na sličan je način istaknuta uloga Crkve u onome što je nacionalna komisija za istinu i pomirenje nazvala “kulturnim genocidom”.

Gotovo 150.000 djece Prvih naroda, Metisa i Inuita pohađalo je 139 rezidencijalnih škola od kasnih 1800-ih do 1990-ih. Ondje su proveli mjesece ili godine izolirani od svojih porodica, jezika i kulture. Mnoge su fizički i seksualno zlostavljali direktori i učitelji.

Vjeruje se da ih je hiljade umrlo od bolesti, pothranjenosti ili zanemarivanja. Više od 1.300 neobilježenih grobova otkriveno je od maja 2021. na prostorima nekadašnjih škola.

‘Godine traume’

Papa Franjo počinje bit će u ponedjeljak u gradu Maskwacis, oko 100 kilometara južno od Edmontona, domu jedne od najvećih kanadskih rezidencijalnih škola.

Obratit će se skupu od 15.000 ljudi, a među njima će biti bivši učenici iz cijele Kanade. Iako su neki izrazili oduševljenje spremnošću pape Franje da ih upozna, no drugi se pitaju može li njegov kratka posjeta iscijeliti rane.

“Puno ljudi bit će razočarano vremenom koje im je dano jer su to godine i godine traume”, rekao je Randy Ermineskin, poglavar Ermineskin Cree Nationa. “On će se izviniti pa otići, a ti si ostavljen na cjedilu. Ko će paziti na te pojedince?”.

Duhovni vođa 1,3 milijarde katolika u svijetu u utorak će predvoditi misu na stadionu sa 60.000 sjedećih mjesta u Edmontonu, prije nego što se uputi na sjeverozapad prema Lac Sainte Anneu.

U Quebecu će se sastati s premijerom Justinom Trudeauom i voditi misu u bazilici Sainte-Anne-de-Beaupre, nacionalnom svetištu koje svake godine privuče više od milion hodočasnika.

Papa će u petak otići u Iqaluit, dom najvećeg broja Inuita u zemlji. Ondje će se susresti s bivšim učenicima rezidencijalne škole prije povratka u Rim.

Povratak artefakata?

Ostaje za vidjeti hoće li papa, u znak dobre volje, vratiti autohtone artefakte koji se drže u vatikanskim muzejima.

Domorodačke grupe smatraju da se ti kulturno vrijedni predmeti trebaju vratiti njihovim zajednicama uprkos tvrdnjama Vatikana da su ti artefakti poklonjeni papama u prošlosti.

Franjo će na svom putovanju prijeći 20.000 kilometara uprkos bolovima u desnom koljenu zbog kojih se posljednjih mjeseci oslanja na štap ili koristi invalidska kolica.

Vatikan je u junu na neodređeno vrijeme odgodio planiranu posjetu Africi.

Franjo je drugi papa u posjetu Kanadi nakon pape Ivana Pavla II. koji je posjetio Kanadu tri puta – 1984, 1987. i 2002. godine.

Izvor: Agencije