Njemačka ministrica odbila povratak obaveznog vojnog roka

Ministrica Baerbock je napomenula da trenutno nema dovoljno programa obuke i sredstava da bi svi oni koji žele služiti u njemačkim oružanim snagama imali za to priliku.

Baerbock je obrazložila da vojni rok nema smisla u sigurnosnim pitanjima (Reuters)

Uprkos tome što najteži sukob u Evropi u posljednjih 70 godina traje punih pet mjeseci, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock odbila je mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka.

Baerbock je obrazložila da vojni rok nema smisla u sigurnosnim pitanjima, “pogotovo ne kada smo u situaciji da određeni broj ljudi – mlađih, ali i starijih – kaže: želimo se prijaviti”.

Napomenula je da, kako stvari stoje, trenutno nema dovoljno programa obuke i sredstava da bi svi oni koji žele služiti u njemačkim oružanim snagama imali za to priliku, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Strategija nacionalne sigurnosti

Baerbock je te komentare izrekla u Muenchenu, na kraju “turneje slušanja” koju je ministrica vanjskih poslova poduzela kako bi od njemačkih građana čula koja ih sigurnosna pitanja zabrinjavaju.

Turneja se podudara s pripremom prve sveobuhvatne strategije nacionalne sigurnosti koju za njemačku vladu radi ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Agencije