Baltičke države: EU se mora boriti protiv ruske reinterpretacije historije

Rusija nikada nije osudila sovjetske zločine i njeno sadašnje vodstvo otvoreno tolerira i čak s entuzijazmom podržava sovjetsko nasljeđe, navode baltičke države.

Potrebno je ojačati napore na nivou EU-a u borbi protiv pokušaja Rusije da prekroji historiju, navode baltičke države u pismu upućenom EU (EPA)

Baltičke države Estonija, Latvija i Litvanija, zajedno s Poljskom i Rumunijom, pozvale su Evropsku uniju da poduzme više u borbi protiv ruskih reinterpretacija i iskrivljavanja historije, javlja dpa.

Pet istočnoevropskih zemalja u zajedničkom je pismu pozvalo institucije EU-a da preuzmu vodeću ulogu u očuvanju historijskog sjećanja i sprečavanju manipulacije činjenicama, prenosi Hina.

“Rusija nikada nije osudila sovjetske zločine i njeno sadašnje vodstvo otvoreno tolerira i čak s entuzijazmom podržava sovjetsko nasljeđe”, stoji u pismu.

“Potrebno je ojačati napore na nivou EU-a u borbi protiv pokušaja Rusije da prekroji historiju i koristi narative totalitarnih režima u kontekstu rata protiv Ukrajine – korištenjem pravnih, političkih te instrumenata za podizanje svijesti”, dodaje se.

‘Svijest o znanje o sovjetskim zločinima’

Za razliku od nacističkih zločina, sjećanje i znanje o sovjetskim zločinima tek trebaju pronaći svoje mjesto u svijesti Evropljana.

“Bez tačne, poštene i sveobuhvatne procjene prošlosti, nećemo moći efikasno spriječiti buduće zločine na našem kontinentu niti istražiti sadašnje u Ukrajini”, nastavlja se u pismu.

Rusija je pokrenula rat protiv Ukrajine prije gotovo pet mjeseci i pravdala ga je, između ostalog, sa ciljem navodne “denacifikacije” susjedne zemlje.

Estoniju, Latviju i Litvaniju naizmjenično su okupirali Sovjetski savez i Njemačka tokom Drugog svjetskog rata. Tri baltičke države su nakon rata protiv svoje volje ostale dio Sovjetskog saveza do 1991. godine.

Izvor: Agencije