Iran i Saudijska Arabija spremni na razgovore o normaliziranju veza

Ostvaren je izvjestan napredak u proteklih pet krugova razgovora između dvije strane u Iraku, tvrdi iranski šef diplomatije Hossein Amir-Abdollahian.

Razgovori su uglavnom bili posvećeni sigurnosnim temama, navodi iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je da su i Iran i Saudijska Arabija izrazili spremnost da počnu razgovore na političkom nivou o normaliziranju veza.

Ostvaren je izvjestan napredak u proteklih pet krugova razgovora između dvije strane u Iraku, koji su uglavnom bili posvećeni sigurnosnim temama, navode iranski mediji riječi Amir-Abdollahiana.

‘Rijad spreman na razgovore’

Irački ministar vanjskih poslova Fuad Hussein nedavno je izjavio da je Rijad spreman na razgovore “na javnom i političkom nivou”, prenosi Fena pozivajući se na agenciju Xinhua.

Prema njegovim riječima, “također je izražena spremnost za ulazak u političku fazu razgovora koja bi na kraju dovela do nastavka normalnih diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana”.

Izvor: Agencije