Ukrajina potpisala sporazum o izvozu žita sa Turskom i UN-om

Rusija bi trebala potpisati isti dokument sa Turskom i UN-om.

Ugovor bi trebao omogućiti ponovno korištenje crnomorskih luka (EPA)

Ukrajina je u Istanbulu potpisala sporazum o izvozu žita sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, navodi ukrajinska Strana.

“Ukrajina, Turska i UN potpisale su sporazum o izvozu žitarica. Dokument su potpisali ministar infrastrukture Ukrajine Oleksandr Kubrakov, turski ministar odbrane Hulusi Akar i generalni sekretar UN Antonio Guterres”, navodi se na Telegram profilu ukrajinskog portala, prenose RIA Novosti.

Rusija bi trebala potpisati isti dokument sa Turskom i UN-om, a zbog toga je u Istanbul doputovao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Ugovor treba omogućiti izvoz ukrajinskih žitarica koje leže na skladištima zbog blokade crnomorskih luka te olakšati izvoz ruskih žitarica i umjetnog gnojiva, javlja AFP.

Uspostava sigurnih ruta

Dogovor je “moguć ovih dana”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Imamo nadu za žitarice. Nadamo se da ćemo ovih dana imati dobre vijesti”, rekao je, dodajući da je “optimist”.

Ugovor bi trebao omogućiti ponovno korištenje crnomorskih luka zahvaljujući uspostavi sigurnih ruta i primirja na područjima provoza.

Predviđen je pregled trgovačkih brodova koji bi najvjerovatnije bio povjeren Turskoj, kako bi se osiguralo da brodovi koji idu u Odesu po žitarice ne bi dovozili oružje.

Moguće smanjenje cijena

Planira se i uspostava koordinacijskog centra u Istanbulu u kojemu bi sudjelovali UN-ovi i pomorski stručnjaci, rekle su diplomate.

Ukrajinske crnomorske luke, donedavno glavne tačke za izvoz poljoprivrednih proizvoda, blokirane su otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Dvije zemlje su veliki izvoznici žita na globalna tržišta. Rusija je također veliki proizvođač umjetnog gnojiva, a Ukrajina ulja.

Potpisivanje ugovora između Ukrajine i Rusije trebalo bi brzo utjecati na smanjenje cijena koje naglo rastu posljednjih mjeseci.

Prehrambena kriza kao posljedica toga prijeti glađu nizu zemalja, napose u Africi južno od Sahare, ali i Libanonu i Egiptu.

Izvor: Agencije