Niskim cijenama javnog prijevoza Njemačka smanjila gužve na cestama

Njemačke vlasti trenutno razmatraju u kojem obliku bi nakon augusta, kada ističe tromjesečna faza karte za devet eura, poticali korištenje javnog prijevoza.

Jeftina karta vrijedi na području čitave Njemačke za sva sredstva lokalnog prijevoza i neograničen broj vožnji (EPA)

Uvođenje jedinstvene jeftine mjesečne karte za javni prijevoz na području cijele Njemačke za ljetno razdoblje smanjilo je gužve na njemačkim cestama, javlja kompanija za GPS uređaje TomTom.

“Zastoja je bilo manje u julu u poređenju s majem i to u 23 od 26 gradova u kojima smo vršili mjerenja”, rekao je Ralf-Peter Schaefer za agenciju Reuters.

Za mjerenje je izabrana sedmica u julu u kojoj u gradovima u kojima je vršeno mjerenje još nisu nastupili praznici. Mjerenje je također pokazalo manje zastoja u poređenju s istim razdobljem u godinama prije pandemije.

Poticanje korištenja javnog prevoza

“Možda je prerano donositi zaključke, ali vjerujemo da je smanjenje broja zastoja povezano s uvođenjem karte od devet eura”, rekao je Schaefer.

Njemačka vlada je u sklopu mjera kojima bi se građani rasteretili zbog naglog povećanja cijena energenata, u junu na tri mjeseca uvela mjesečnu kartu javnog prijevoza koja košta devet eura i vrijedi na području čitave Njemačke za sva sredstva lokalnog prijevoza i neograničen broj vožnji.

Istovremeno je subvencionirana i cijena goriva koja, međutim, nije dovela do osjetnog pada cijena naftnih derivata.

Njemačke vlasti trenutno razmatraju u kojem obliku bi nakon augusta, kada ističe tromjesečna faza karte za devet eura, poticali korištenje javnog prijevoza.

Kritike zbog pretrpanih vozova

Do sredine jula je prodato više od 30 miliona mjesečnih karata po sniženoj cijeni.

Ova mjera je međutim izazvala i mnogobrojne kritike zbog pretrpanih vozova koji djelomično zbog haotičnih situacija nisu kretali iz stanica.

Mnogi, koji se za odlazak na posao koriste javnim prijevozom, najavili su da će se dok ova mjera ne istekne i broj putnika se ne smanji, koristiti ličnim automobilom.

Udruženja korisnika vozova su također ukazala na to da je tri milijarde eura, koliko je mjera subvencioniranja karata koštala, moglo biti utrošeno u modernizaciju željezničke mreže.

Izvor: Agencije