Italijanski premijer Draghi predao ostavku predsjedniku

Italijanska vlada se urušila jer su tri glavna koaliciona partnera u srijedu odbila učestvovati u glasanju o povjerenju premijeru.

Deseci senatora bojkotovali su glasanje ostavljajući Draghijevu koaliciju okrnjenu (EPA)

Italiljanski premijer Mario Draghi predao je u četvrtak ostavku predsjedniku Sergiju Mattarelli, nakon što se njegova vlada raspala, što gura zemlju u političku krizu koja će pogoditi i finansijsko tržište.

Iz Mattarellinog ureda rekli su da je šef države “primio znanju” ostavku i zamolio Draghija da ostane na poziciji vršioca dužnosti.

U izjavi se ne navodi koji bi mogao biti sljedeći potez Mattarelle, navodi Reuters, no politički izvori ranije su ove sedmice tvrdili da će vjerovatno raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore u oktobru.

Prijevremeni izbori kao najvjerovatniji ishod

Bez obzira na činjenicu da je u glasanju o povjerenju premijeru Draghiju italijanski senat glasao sa 95 glasova za naprema 38 protiv, Reuters ocjenjuje da se italijanska vlada praktično “urušila” jer su tri glavna koaliciona partnera premijera odbila da učestvuju u glasanju, na koje se on pozvao kako bi pokušao okončati podjele i obnoviti savez.

Od ukupno 321 senatora, u glasanju u Gornjem domu italijanskog parlamenta Draghija je podržalo 95 senatora, dok je 38 bilo protiv, međutim deseci senatora bojkotovali su glasanje.

Ostavili su tako Draghijevu koaliciju okrnjenu, bez velike većine koju je nastojao da pridobije, a prijevremeni izbori u septembru ili oktobru su najvjerovatniji ishod ove političke krize.

Izvor: Agencije