Cavusoglu za august najavio sastanak o napretku Švedske i Finske

Turska, Švedska i Finska su na samitu NATO-a u Madridu potpisale sporazum o ukidanju veta Ankare, u zamjenu za obećanje o borbi protiv terorizma i obustavi izvoza naoružanja Turskoj.

Cavusoglu kaže da će tematski sastanak u augustu biti prvi u okviru nadzornog odbora formiranog u skladu sa sporazumom (EPA)

Zvaničnici Turske sastat će se sa kolegama iz Finske i Švedske u augustu da ocijene napredak ovih zemalja u ispunjavanju zahtjeva Ankare u okviru sporazuma za ukidanje veta na njihovu kandidaturu za NATO članstvo, izjavio je  Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova.

Finska i Švedska su podnijele zahtjeve za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile sa protivljenjem Turske, koja ih je optužila da pružaju podršku grupama koje Ankara smatra terorističkim, javlja Reuters.

Ove tri zemlje su na prošlomjesečnom samitu NATO-a u Madridu potpisale sporazum o ukidanju veta Ankare, u zamjenu za obećanje o borbi protiv terorizma i obustavi izvoza naoružanja Turskoj.

Tematski sastanak

Ankara je najavila da će pažljivo pratiti implementaciju tog sporazuma kako bi ratifikovala kandidature za članstvo Finske i Švedske.

U razgovoru za tursku državnu televiziju, Cavusoglu je rekao da će tematski sastanak u augustu biti prvi u okviru nadzornog odbora formiranog u skladu sa sporazumom.

Također je ponovio da će Turska blokirati članstvo ovih zemalja ako ne održe obećanja, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije