Predsjednički izbori u Sloveniji raspisani za 23. oktobar

Novoizabrani predsednik trebao bi u parlamentu položiti zakletvu 23. decembra, dan nakon što istekne drugi petogodišnji mandat sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru.

Ovogodišnji predsjednički izbori u Sloveniji sedmi su od 1992. godine (EPA - Ilustracija)

Predsjednički izbori u Sloveniji, na kojima će biti izabran nasljednik Boruta Pahora, bit će održani 23. oktobra, najavila je u srijedu predsjednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič, nakon što je potpisala odluku o njihovom raspisivanju.

Izborni rokovi počinju teći 22. augusta, do kada je moguće podnositi kandidature, nakon čega počinje i službena predizborna kampanja.

U slučaju da bude potreban drugi krug izbora, u kojem se takmiče dva kandidata s najviše osvojenih glasova u prvom krugu, on mora biti održan u roku od tri sedmice.

Novoizabrani predsednik trebao bi u parlamentu položiti zakletvu 23. decembra, dan nakon što istekne drugi petogodišnji mandat sadašnjem predsjedniku Pahoru, prenosi Hina.

Sedmi predsjednički izbori od 1992. godine

Ovogodišnji predsjednički izbori u Sloveniji sedmi su od 1992. godine.

Dva uzastopna mandata uspjeli su osvojiti samo prvi predsjednik MiIan Kučan, i to i 1992. i 1997. godine u prvom krugu, te Pahor, koji je najprije Danila Tuerka, a onda Marjana Šareca pobijedio u drugom krugu.

Osim Tuerka, koji je bio predsjednik od 2007. do 2012. godine, samo jedan je predsjednički mandat odradio Janez Drnovšek, koji se za predsjendika kandidirao 2002. godine, nakon što je niz godina bio premijer.

Prema ispitivanjima javnog mišljenja u posljednje dvije sedmice, nakon što su se neslužbeno javnosti predstavili potencijalni kandidati za predsjedničke izbore, najviše mogućnosti za eventualni ulazak u vjerovatni drugi krug predsjedničkih izbora imaju poznata pravnica Nataša Musar Pirc, bivši ministar vanjskih poslova Anže Logar te bivša diplomatkinja Marta Kos, koju će kandidirati Pokret Svoboda, stranka premijera Roberta Goloba.

Izvor: Agencije