Brisel predlaže plan ‘štedi plin za sigurniju zimu’

Evropska unija je suočena s  opasnošću daljnjeg smanjenje dotoka plina iz Rusije, koji Kremlj koristi kao oružje; mnoge države su već pogođene smanjenim isporukama.

Evropska komisija predlaže novu uredbu o koordiniranom smanjenju potražnje za plinom (EPA)

Evropska komisija predstavila je u srijedu plan “štedi plin za sigurniju zimu”, koji predviđa smanjenje potrošnje plina za 15 posto u razdoblju od 1. augusta ove do 31. marta 2023. godine.

Evropska unija je suočena s opasnošću daljnjeg smanjenje dotoka plina iz Rusije, koji Kremlj koristi kao oružje, a gotovo polovina država članica već je pogođena smanjenim isporukama plina iz Rusije.

Komisija ističe da treba djelovati na vrijeme, poduzeti korake odmah, kako bi se znatno smanjio rizik i trošak za Evropu u slučaju daljnjih poremećaja u isporuci plina, prenosi Hina.

Plan za smanjenje potrošnje plina predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, domaćinstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzme mjere u tom smislu.

Koordinirano smanjenje potražnje za plinom

Komisija predlaže novu uredbu o koordiniranom smanjenju potražnje za plinom, u kojoj će biti zacrtani ciljevi za sve države članice da smanje potražnju za plinom za 15 posto od 1. augusta ove do 31. marta sljedeće godine.

Prijedlog uredbe daje EK mogućnost da, nakon konsultacija s državama članicama EU-a, proglasi upozorenje na nivou Unije, čime bi se nametnulo obavezujuće smanjenje potrošnje plina za sve države članice.

Takvo vanredno stanje moglo bi se proglasiti u slučaju velike opasnosti od nestašice plina ili velike potražnje za plinom.

Komisija je, također, pozvala države članice da pokrenu javnu kampanju za podizanje svijesti o potrebi smanjenja grijanja i hlađenja.

Države članice bi mogle, naprimjer, odrediti da se javne zgrade griju za nekoliko stepeni manje ili da se smanji intenzitet hlađenja tokom ljetnih mjeseci.

Izvor: Agencije