Češka želi avione F-35 i borbena vozila CV-90

Prag želi američkim avionima zamijeniti lovce Gripen, koji su iznajmljeni od švedskog Saaba.

Češka želi kupiti borbena vozila CV-90 od švedske podružnice BAE Systemsa (Reuters)

Vlada Češke dogovorila se da počnu razgovori sa SAD-om o isporuci borbenih aviona F-35 Lightning II, koje proizvodi Lockheed Martin Corp, kako bi zamijenili lovce Gripen, iznajmljene od švedskog Saaba AB, izjavio je u srijedu premijer Petr Fiala.

Zemlja članica NATO-a također će voditi razgovore o kupovini borbenih vozila CV-90 od švedske podružnice BAE Systemsa nakon što je poništen konkurs za isporuke.

“Ovo je još jedan korak u modernizaciji vojske i ispunjavanje naših obaveza prema savezu”, rekao je Fiala na konferenciji za novinare u Pragu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ovo su važne odluke u trenutku kada se sigurnost Evrope i Češke suočava s novim izazovima izazvanim agresijom Rusije u Ukrajini”, istaknuo je.

Zaključenje razgovora do oktobra 2023.

Ministrica odbrane Jana Cernočova rekla je da zemlja želi 24 aviona F-35, a razgovori bi trebali biti zaključeni do oktobra sljedeće godine.

Češka sada ima 14 Gripena švedske proizvodnje pod ugovorom o leasingu do 2027. godine

Lockheed Martin je saopćio u junu da bi mogao isporučiti prve borbene avione F-35 Njemačkoj 2026. godine i očekuje više narudžbi za avione u Evropi, uključujući možda Grčku i Češku.

Američko Ministarstvo odbrane dogovorilo se s Lockheed Martinom da se tokom tri godine proizvede 375 borbenih aviona F-35, saopćile su dvije strane u ponedjeljak.

Izvor: Agencije