Biden: Senat nema dovoljno ruku da zaštiti pravo na pobačaj

Predsjednik SAD-a je uvjeren da će neke savezne države pokušati uhapsiti žene zbog prelaska državne granice kako bi izvršile pobačaj, nakon što je Vrhovni sud poništio ustavno pravo na abortus u cijeloj zemlji.

Joe Biden je u Senatu proveo 36 godina i zdušno je podržavao institut 'filibustera', no sve više je sklon to promijeniti (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden poručio je grupi demokratskih guvernera da u Senatu nema dovoljno glasova da se izbjegne institut “filibustera” (opstrukcijske taktike) kako bi se nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a, koji je srušio presudu Roe protiv Wade, zaštitilo pravo na pobačaj.

Pozvao Senat da se riješi “filibustera” – supervećine koja zahtijeva podršku 60 od 100 senatora za donošenje zakona – kako bi spomenuta presuda iz 1973. godine postala zakon, prenosi Hina.

U modernim demokratijama za izglasavanja zakona je potrebna obična ili natpolovična većina u parlamentu, dok u SAD-u postoji supervećina od 60 glasova u Senatu kako bi se izglasali svi zakoni osim budžeta.

Svaki zastupnik ima moć odugovlačiti bilo koju zakonsku inicijativu ako s druge strane ne postoji većina koja bi izglasala prekid opstrukcije.

 

Biden je u Senatu proveo 36 godina i zdušno je podržavao institut “filibustera”, no sve više je sklon to promijeniti, jer su republikanci blokirali već nekoliko od njegovih glavnih inicijativa, uključujući prijedlog zakona o glasačkim pravima.

“To ne bi smjelo stajati na putu da presudu Roe protiv Wade pretočimo u zakon”, rekao je Biden na virtualnom sastanku s demokratskim guvernerima, uključujući one iz Kalifornije i New Yorka.

Biden je uvjeren da će neke američke države pokušati uhapsiti žene zbog prelaska državne granice kako bi izvršile pobačaj nakon što je Vrhovni sud poništio ustavno pravo na abortus u cijeloj zemlji.

Trinaest država pod vodstvom republikanaca zabranilo je ili ograničilo pobačaj nakon odluke Ustavnog suda.

Žene u tim državama koje žele pobačaj možda će morati otputovati u države u kojima je to i dalje legalno.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada