Yellen: SAD će kažnjavati kršenje međunarodnog poretka

Sjedinjene Američke Države će uvesti teške konsekvence zemljama koje krše međunarodni ekonomski poredak, izjavila je američka ministrica finansija.

Rusija koristi ekonomsku integraciju kao oružje, kazala je Janet Yellen (EPA)

Sjedinjene Američke Države će uvesti teške konsekvence zemljama koje krše međunarodni ekonomski poredak, izjavila je u utorak američka ministrica finansija Janet Yellen.

“Rusija koristi ekonomsku integraciju kao oružje”, rekla je ona, pozivajući sve odgovorne zemlje da se ujedine u suprotstavljanju ruskom ratu u Ukrajini, prenosi Reuters.

Yellen, koja boravi u Južnoj Koreji, u okviru posljednje etape 11-dnevne posjete Indo-Pacifičkoj regiji, navela je da su je ohrabrili razgovori s korejskim kolegama o predloženom ograničenju cijene ruske nafte.

Posjeta zvaničnicima u Seulu

Dodala je da će o tom prijedlogu razgovarati kasnije u utorak s najvišim zvaničnicima u Seulu.

Američka ministrica je ranije u utorak obišla pogone kompanije LG Chem, u pratnji direktora tog preduzeća Haka Cheola Shina, koji ju je upoznao s procesom proizvodnje električnih vozila i potrebama za litijem.

LG Chem, osim što je matična kompanija proizvođača baterija za električna vozila LG Energy Solution, također posjeduje firmu za proizvodnju materijala za baterije i petrohemsko preduzeće.

Izvor: Agencije