Šta se događa s ruskim zlatom?

Pitanje je koliko bi sankcioniranje ruskog zlata imalo učinka na ratne sposobnosti Vladimira Putina.

Rusija je drugi najveći proizvođač zlata na svijetu, s procijenjenim izvozom u 2021. od 15 milijardi dolara (Bloomberg)

Neke od ekonomski vodećih zemalja svijeta, među kojima u SAD i pojedine članice Evropske unije i Grupe G7, rade na detaljima zabrane izvoza zlata iz Rusije, koja bi, ako sve bude prema njihovim očekivanjima, bila formalno usvojena možda i ove sedmice.

Prijedlog je prvi put iznesen na samitu grupe G7 prošlog mjeseca, ali konačnu verziju usaglašavaju SAD, Velika Britanija, Kanada i Japan, nakon čega bi trebalo uslijediti glasanje o zabrani uvoza ruskog zlata.

“Imajte na umu da je prečišćeno rusko zlato označeno i na njemu piše datum te ga je stoga jednostavno identificirati”, kažu za Al Jazeeru iz London Bullion Market Associationa (LBMA), trgovačkog udruženja koje predstavlja britansko tržište za zlatne i srebrne poluge.

“Sankcije nametnute nakon 24. juna primjenjuju se na svo novo rusko zlato, ali ne i na rusko zlato proizvodeno prije tog datuma i koje se drži van zemlje“, navode.

Jesu li neke zemlje već zabranile rusko zlato?

Jesu, na londonskoj berzi je nezvanična zabrana na rusko zlato, pošto je većina kupaca prestala trgovati njim kada je LBMA sa svoje liste u martu uklonio ruske kompanije koje obrađuju zlato.

Kada je Velika Britanija ranjie ove godine najavila tu zabranu, vlada Borisa Johnsona tvrdila je da je izvoz zlata postao značajan za mnoge ruske oligarhe koji su u vezi s Kremljom, jer su se preorijentirali polugama kako bi zaobišli zapadne sankcije.

Analitičari tržišta verzuju da zabrana ima više politički nego ekonomski utjecaj, jer su sankcije nametnute Rusiji već zatvorile mnoga evropska i američka tržišta za njeno zlato.

Zapadnim sankcijama obuhvaćene su glavne ruske banke koje trguju zlatom, uključujući VTB, Otkritie i Sberbank, a mnoge međunarodne banke, prečišćivači i otpremnici prestali su poslovati s ruskim polugama.

Zašto je zlato meta?

U praksi, zabrana onemogućava ruskim rudarskim kompanijama i bankama, kao i bogatim pojedincima, da se dočepaju zlata u zamjenu za čvrstu valutu – naročito zato jer je rublja pogođena ratom i sankcijama.

Glavni cilj tih mjera je oslabiti ruski ratni budžet ograničavajući izvore glavnih prihoda.

Koliko je zlato važno za rusku ekonomiju?

Rusija je drugi najveći proizvođač zlata na svijetu, s procijenjenim izvozom u 2021. godini od 15 milijardi dolara.

Među najvećim proizvođačima zlata su i Kina i Australija.

Prošle godine Rusija je iz rudnika izvukla 314 tona zlata, tvrdi Reuters, pozivajući se na podatke ruskog Ministarstva finansija, što čini oko 10 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Ruski rudnici uglavnom prodaju svoje proizvode domaćim komercijalnim bankama, koje ih zatim obično isporučuju Centralnoj banci u Moskvi ili izvoze.

Kompanija Polyus je najveći proizvođač zlata u zemlji, a slijedi je Polymetal.

U prošlom desetljeću je velika većina ruskog zlata prebačena u Veliku Britaniju, koja je najveći centar za trgovinu polugama.

Velika Britanija je prošle godine uvezla zlato u vrijednosti od 15,2 milijardi dolara, piše u statistici Ujedinjenih naroda o međunarodnoj trgovini.

No, Rusija je posljednjih godina slala zlato i u Švicarsku, Tursku i Kazahstan.

Zabrana za rusko zlato prouzrokovala bi probleme i za ostale zemlje, no niti blizu onih koji bi nastale s, recimo, predloženim gornjim granicama cijena nafte ili plina.

Fawad Razaqzada, tržišni analitičar kompanije City Index, kaže: “To nije toliko važno za ruku ekonomiju, ali kao što se kaže, zapadne sankcije namjenjene su uništvanju hiljada veza, a ovo je samo jedna od njih.“

Hoće li zabrana imati veliki efekat na  snabdijevanje zapadnih tržišta?

Svjetsko vijeće za zlato (WGC) tvrdi da ne očekuje da zabrana grupe G7 ima “značajniji učinak“ na globalno tržište zlatom.

“Zbog velikih zaliha, dostupno je dovoljno zlata za potrebe proizvodnje i trgovine”, piše u izjavi za Al Jazeeru.

Dakle, iako je Rusija veliki proizvođač zlata, njegova opskrba možda još uvijek nije dovoljan faktor da bilo kakva zabrana novog zlata osjetno uzdrma tržišta.

No, bi li čak i malo smanjenje ponude značilo rast cijena?

“Mogli bismo pomisliti da bi to mogao biti slučaj… Ali, cijene zlata su značajano opale posljednjih mjeseci, što znači da zabrana na rusko zlato nije imala nikakvog učinka“, kaže Razaqzada.

“Učinak zabrane će vjerovatno ograničen, s obzirom na to da je industrija već preduzela mjere na smanjenju korištenja ruskog zlata.“

LBMA u izjavi kaže: “Iz britanske perspektive, nismo primijetili značajnije promjene u operacijama londonskog tržišta.“

Gdje će onda ići rusko zlato?

Najmanje šest mjeseci ekonomskih trzavica, rata i globalnih političkih previranja znači da većina kupaca ruskog zlata otpada na državnu Centralnu banku, domaće klijente, koji žele čuvati svoj novac u nečem sigurnom, i kupce u Aziji, naročito u Kini ili Indiji, zemljama koje se nisu pridružile sankcijama Moskvi.

Dok obje zemlje nastavljaju kupovinu ruske sirove nafte po sniženim cijenama, čini se logičnim da će s uobičajenim aktivnostima nastaviti i trgovci zlatom.

“Ruski izvoz zlata je od početka rata već preusmjeren na druga mjesta, više ide na Istok, nego na Zapad, što znači da su zapadne zemlje same sebe sankcionirale“, kaže Carsten Merkm, viši analitičar u brokerskoj kući Julius Baer.

“Učinak zabrane na tržište zlata je vjerovatno vrlo ograničen.“

“Učinak na rusku ekonomiju bit će zanemariv, jer će Rusija vjerovatno prodavati zlato postojećim kupcima u azijskim državama“, dodao je Razaqzada.

Koja je onda svrha zabrane?

Simbolična; zabrana bi možda imala ograničen kratkoročni efekat na ruske kupovne ili trgovačke mogućnosti, ali Zapad se nada da bi zatvaranje još jednog atraktivnog tržišta moglo imati dugoročnije posljedice na domaću industriju.

LBMA kaže: “Usvajanje sankcija na novo rusko zlato trebalo bi shvatiti kao dio mjera koje su nametnute za jačanje pritiska na rusku ekonomiju i sposobnost Rusije da generira zaradu u stranoj valuti.”

Šta to znači za kupca?

Ne mnogo, osim za one u zemljama koje će provoditi zabranu i one koji planiraju kupovati ili trgovati novim ruskim zlatom.

Kao što kažu analitičari, s velikim zalihama na većini tržišta i cijenama koje su u padu globalno tržište zlata vjerovatno neće biti pogođeno.

Izvor: Al Jazeera