Predsjednik Meksika nudi azil za Juliana Assangea

Andres Manuel Lopez Obrador je predao Joeu Bidenu pismo u kojem je ponovo ponudio azil za osnivača WikiLeaksa i ukazao na njegovu nevinost.

Velika Britanija je u junu odobrila izručenje Juliana Assangea SAD-u (EPA)

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da je predao američkom predsjedniku Joeu Bidenu pismo u kojem je ponovo ponudio azil za osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea i ukazao na njegovu nevinost.

“Ostavio sam pismo predsjedniku o Assangeu, u kojem sam objasnio da on nije počinio nikakav težak zločin, da nije izazvao ničiju smrt, da nije ugrozio nikakva ljudska prava, da je koristio svoju slobodu i da bi njegovo hapšenje značilo trajnu povredu slobode izražavanja”, naveo je Lopez Obrador, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Najbolji novinar našeg doba’

Velika Britanija je u junu odobrila izručenje Assangea Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi se suočio s krivičnim optužbama u vezi s time što je WikiLeaks objavio povjerljive američke vojne zapise i diplomatske depeše.

Lopez Obrador je ranije ove godine rekao da je ponudio azil Assangeu u pismu koje je poslao bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Meksički predsjednik je prošlog mjeseca nazvao Assangea “najboljim novinarem našeg doba”.

Izvor: Agencije