Mediji: Nancy Pelosi će posjetiti Tajvan u augustu

Potencijalna posjeta američke zvaničnice dolazi u trenutku kada se Tajvan suočava s pritiskom Kine, što je stalni izvor tenzija između Pekinga i Washingtona.

Postoje podjele u američkoj administraciji oko toga da li Nancy Pelosi treba posjetiti Taipei (AP)

Nancy Pelosi, predsedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa, mogla bi posjetiti Tajvan u augustu, objavio je Financial Times, pozivajući se na više izvora upoznatih s ovim planom.

Potencijalna posjeta američke zvaničnice dolazi u trenutku kada se Tajvan suočava s pritiskom Kine, koja ovaj otok smatra svojom teritorijom, što je stalni izvor tenzija između Pekinga i Washingtona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Postoje podjele u američkoj administraciji oko toga da li Pelosi treba posjetiti Taipei, prema dva izvora upoznatih sa situacijom, izvijestio je  FT.

Iz kabineta Nancy Pelosi i iz američkog Ministarstva vanjskih poslova nisu do ovog trenutka odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar, a ni predstavništvo Tajvana u SAD-u nije se oglasilo o ovom pitanju.

Oštra reakcija iz Pekinga

SAD nema zvanične diplomatske odnose s Taipeijom, ali imaju zakon kojim se Washington obavezao da osigura Tajvanu sredstva za odbranu.

Kina se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan, koji smatra svojom teritorijom, stavila pod kontrolu, a iz Taipeija se konstantno žale na pojačani vojni pritisak Pekinga u pokušaju da ga natjera da prihvati njegov suverenitet, navodi Reuters.

Kinesko Ministarstvo vnjskih poslova saopćilo je u utorak da bi posjeta Tajvanu Nancy Pelosi značajno narušila suverenitet i teritorijalni integritet Kine i da bi SAD snosio posljedice.

Glasnogovornik Ministarstva Zhao Lijian je na redovnom brifingu za novinare u Pekingu poručio da će Kina preduzeti snažne mjere da “zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet”.

Izvor: Agencije