U Šri Lanki proglašeno vanredno stanje

Vršitelj dužnosti predsjednika Ranil Wickremesinghe proglasio je vanredno stanje, dok administracija nastoji ugušiti socijalne nemire nastale uslijed ekonomske krize.

Ulični protesti protiv ekonomske krize na Šri Lanki tinjali su mjesecima

Vršitelj dužnosti predsjednika Šri Lanke Ranil Wickremesinghe proglasio je vanredno stanje u zemlji, dok njegova administracija nastoji ugušiti socijalne nemire nastale uslijed ekonomske krize.

“To je svrhovito, u interesu javne sigurnosti, zaštite javnog reda i održavanja opskrbe i usluga bitnih za život zajednice”, navodi se u vladinoj obavijesti objavljenoj kasno u nedjelju, prenosi Hina.

Wickremesinghe je u srijedu sa mjesta premijera imenovan za vršita dužnosti predsjednika, dok Parlament ne izabere novog šefa države.

Imenovan je nakon što je prošle sedmice iz zemlje, pred pobunom naroda, izazvanom najgorom ekonomskom krizom u posljednjih sedam desetljeća, pobjegao predsjednik Gotayabe Rajapaksa.

Inflacija, nestašica dobara i korupcija

Parlament je u petak i službeno prihvatio Rajapaksinu ostavku, a u subotu je počeo proces izbora novog predsjednika.

Wickremesinghe, saveznik Rajapakse, jedan je od glavnih kandidata za stalno preuzimanje predsjedničke funkcije, ali demonstranti također žele da on ode, što otvara mogućnost daljnjih nemira ako bude izabran.

Ulični protesti protiv ekonomske krize na Šri Lanki tinjali su mjesecima, a vrhunac je bio prošlog vikenda, kada su stotine hiljada ljudi preuzele vladine zgrade u Colombu.

Optužili su porodicu Rajapaksa i saveznike za nevjerovatnu inflaciju, nestašicu osnovnih dobara i korupciju.

Izvor: Agencije