Gana: Prvi slučajevi smrtonosnog marburškog virusa

Dva slučaja hemoragijske groznice, koja je smrtonosna koliko i ebola, otkriveni su u Gani, što su prvi slučajevi u zemlji.

Zdravstvene vlasti kažu da čine sve kako bi 'zaštitile zdravlje stanovništva' (EPA)

Dva slučaja marburške virusne bolesti, hemoragijske groznice koja je smrtonosna koliko i ebola, otkriveni su u Gani, što su prvi slučajevi u zemlji, saopćile su zdravstvene vlasti.

Nakon sumnje u zarazu marburškim virusom, 8. jula uzeti su uzorci krvi dviju osoba u pokrajini Ashanti te poslani u Pasteurov institut u Dakaru radi potvrde, navodi zdravstvena služba.

“Nalaz su potvrdili dodatni testovi obavljeni u Pasteurovom institutu u Senegalu”, rekao je u saopćenju Patrick Kuma-Aboagye, direktor zdravstvene službe, prenosi Hina.

“Ovo je prvi put da Gana potvrđuje [prisutnost] marburškog virusa”, dodao je.

U karantinu je trenutno 90 ljudi koji su identificirani kao kontakti, dodaje se u saopćenju, uz napomenu da za sada među njima nema zaraženih.

Zdravstvene vlasti kažu da čine sve kako bi “zaštitile zdravlje stanovništva”, pozivajući “sve” na saradnju kako bi se virus “uspješno suzbio”.

Temperatura, jaka glavobolja, slabost

Marburšku virusnu bolest na čovjeka prenose šišmiši plodožderi, a među ljudima se širi direktnim dodirom s tjelesnim tekućinama zaraženih ili s površinama i materijalima, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je u septembru 2021. godine proglasio kraj prve epizode marburškog virusa u zapadnoj Africi, 42 dana nakon otkrića jedinstvenog slučaja u Gani.

U drugim dijelovima Afrike do sada su otkrivene epidemije i sporadični slučajevi, prije svega u Južnoafričkoj Republici, Angoli, Keniji, Ugandi i u Demokratskoj Republici Kongo.

Bolest se javlja iznenada, s visokom temperaturom, jakom glavoboljom i eventualnom slabosti.

Stopa smrtnosti u ranijim epidemijama bila je od 24 do 88 posto, ovisno o patogenosti soja i upravljanju krizom, navodi WHO.

Premda ne postoji vakcina ni odobreni antivirusni lijekovi, oralna i intravenozna rehidracija i liječenje specifičnih simptoma povećavaju stopu preživljavanja.

Izvor: Agencije