Papa želi ublažiti zlo naneseno domorodačkom narodu u Kanadi

Oko 150.000 djece bilo je izdvojeno iz porodica i smješteno u internate kojima je upravljala Katolička crkva, gdje su mnoga bila zlostavljana, silovana i pothranjena.

Posjeta od 24. do 30. jula predviđa najmanje pet susreta s predstavnicima autohtonog naroda (EPA)

Papa Franjo izrazio je nadu da će “pokajničkim hodočašćem” u Kanadu iduće sedmice pomoći zaliječiti patnje nanesene autohtonom narodu čija su djeca bila zlostavljana u internatima Katoličke crkve.

Papina posjeta od 24. do 30. jula predviđa najmanje pet susreta s predstavnicima autohtonog naroda kojima će se na njihovom tlu izviniti za ulogu Katoličke crkve u upravljanju školama kojima se nastojala izbrisati domorodačka kultura.

“Nažalost, u Kanadi mnogi kršćani, uključujući neki članovi crkvenih redova, pridonijeli su politici kulturne asimilacije koja je u prošlosti na razne načine teško naštetila autohtonom stanovništvu”, rekao je papa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Bol i solidarnost zbog zla’

Oko 150.000 djece bilo je izdvojeno iz porodica i smješteno u internate, gdje su mnoga bila zlostavljana, silovana i pothranjena, čime je počinjen “kulturni genocid”, kako je 2015. godine navela kanadska Komisija za istinu i pomirenje.

Cilj kanadske države bila je kroz te internate, koji su djelovali od 1831. do 1996. godine,  asimilirati domorodačku djecu.

Internate su u ime vlade uglavnom vodile kršćanske zajednice, a najviše Katolička crkva.

O tim školama papa je već razgovarao s predstavnicima domorodačkog naroda u martu i aprilu, a u nedjelju je izrazio “bol i solidarnost zbog zla koje su pretrpjeli”.

“Krećem na pokajničko hodočašćep u nadi dap uz Božju milostp mogu pridonijeti procesu ozdravljenja i pomirenja koji je već počeo”, rekao je 85-godišnji papa.

Stotine pokopane djece

U Kanadi će posjetiti Edmonton, Maskwacis, jezero Lac Ste Anne, Quebec, Iqaluit na kanadskom arktičkom području.

Trebao bi održati devet homilija i dvije mise.

Skandal je izbio lani, otkrićem ostataka 215 djece pokopane na prostoru bivše škole u Kamloopsu, u zapadnoj kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji.

Ta škola je zatvorena od 1978.  godini, a otkriće ukopanih ostataka djece potaknulo je zahtjeve da krivci za takvu politiku odgovaraju pred licem pravde.

Nakon toga otkrivene su stotine drugih neobilježenih mjesta ukopa domorodačke djece.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada