Evropska unija razmatra pooštravanje sankcija Rusiji

Moskva mora nastaviti plaćati visoku cijenu za agresiju na Ukrajinu, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen.

Predsjednica Evropske komisije opravdava nove sankcije Rusiji (EPA)

Evropska unija će u ponedjeljak razmatrati pooštravanje sankcija Rusiji, pošto je Moskva optužena da koristi nuklearnu elektranu u Zaporožju koju je zauzela za skladištenje oružja i lansiranje projektila na okolne regije južne Ukrajine, saopćeno je iz Brisela.

“Moskva mora nastavi plaćati visoku cijenu za agresiju [na Ukrajinu]“, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, opravdavajući predložene mjere.

Globalna energetska i prehrambena kriza

S obzirom na to da se sukob nastavlja i sve više izaziva globalne energetske i prehrambene krize, ministri vanjskih poslova EU-a razmatraju zabranu kupovine zlata iz Rusije, što bi bilo u skladu sa sankcijama koje su toj zemlji već uvele članice G7, navodi The Guardian.

Više ruskih državljana bi također moglo biti stavljeno na crnu listu EU-a.

Očekuje se da će članice Unije u Briselu u ponedjheljak održati početne razgovore o sankcijama, ali neće donijeti odluku istog dana, prenosi list, pozivajući se na izjavu neimenovanog visokog zvaničnika EU-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada