Održana druga debata kandidata za britanskog premijera

Pet kandidata Konzervativne stranke za nasljednika Borisa Johnsona na mjestu premijera učestvovalo je u drugoj televizijskoj debati na temu smanjenja poreza.

Debata na televiziji ITV otkrila je da postoje velike razlike u stavovima među istaknutim članovima vladajuće stranke (EPA)

Pet kandidata Konzervativne stranke za nasljednika Borisa Johnsona na mjestu premijera Velike Britanije učestvovalo je u drugoj televizijskoj debati na temu smanjenja poreza, a posebnu pažnju privukla je rasprava između ministrice vanjskih poslova Liz Truss i bivšeg ministra finansija Rishija Sunaka.

Debata na televiziji ITV otkrila je u nedjelju navečer da postoje velike razlike u stavovima među istaknutim članovima britanske vladajuće stranke i da se borba za novog premijera zaoštrava, a jedino u čemu su se potpuno složili je da Johnsonu ne bi povjerili funkciju u svom kabinetu u slučaju da budu izabrani, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najviši nivo poreza u 70 godina

Sunak je izjavio da će njegov osnovni zadatak biti suočavanje s inflacijom i da je neće pogoršati preranim smanjenjem poreza.

Pokazao se kao favorit 358 konzervativnih zastupnika, koji će ove sedmice održati dodatna glasanja kako bi sveli broj kandidata na dva.

Liz Truss predložila je da se ne povećavaju porezi na zarade i porezi u privredi i istakla da je Sunak podigao poreske namete na najviši nivo u posljednjih 70 godina.

“Povećanje poreza u ovom trenutku ugušilo bi ekonomski rast”, navela je ona u debati.

Sunak je uzvratio, rekavši da bi “volio da smanji porez”, ali da bi to izazvalo veću inflaciju.

“Ova ekonomija ‘nešto – ni za šta’ nije konzervativna, to je socijalizam”, ocijenio je on.

Bivša britanska državna sekretarka odbrane Penny Mordaunt također je kritizirala Sunaka, rekavši da je građanima potrebna “hitna akcija” kako bi se zaustavio rast troškova života.

Pobjednik će se znati 5. septembra

Anketa kompanije JL Partners za Sunday Telegraph pokazala je da skoro polovina birača konzervativaca misli da bi Sunak bio dobar premijer, ispred Trus i Mordaunt, ali i da i one imaju značajnu podršku.

Svakog od naredna tri dana bit će eliminiran po jedan kandidat, a između posljednja dva članovi Konzervativne stranke izabrat će novog lidera i premijera Velike Britanije.

Pobjednik će biti proglašen 5. septembra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada