Medvedev: Napad na Krim izazvat će ‘Sudnji dan’

Ruske snage premještaju ljudstvo i opremu i odbrambene zalihe između Marijupolja i Zaporožja, i u Hersonu, sve vrijeme povećavajući mjere sigurnosti u Melitopolju.

Ruski vojnik snimljen u blizini fabrike Azovstal u Mariupolju 13. juna 2022. (EPA)
  • Kijev tvrdi da se Rusija priprema za sljedeću fazu ofanzive u Ukrajini.
  • Velika Britanija procjenjuje da Rusija jača pozicije u oblastima koje zauzima u Ukrajini.
  • Ruska vojska tvrdi da je uništila skladište američkih sustava Himars.
  • Volodimir Zelenski kaže da je njegova zemlja ponovno zauzela neka područja koja je okupirala Rusija.
  • EU razmatra sankcije Rusiji zbog granatiranja iz nuklearne elektrane.

Najvažnije vijesti iz Ukrajine pratite u nastavku:


Scholz: EU treba snažnije geopolitički djelovati

Njemački kancelar Olaf Scholz zagovara snažniju i “geopolitičku” Evropsku uniju u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

U komentaru za list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavljenom u nedjelju, njemački čelnik pozvao je Uniju da zbije redove na svim područjima na kojima su države članice dosad bile podijeljene, od migracijske politike do razvoja zajedničke evropske odbrane.

Kako bi se to postiglo, njegova vlada dat će konkretne prijedloge “u idućim mjesecima”, rekao je Scholz.

Po riječima njemačkog čelnika, EU je “živuća antiteza imperijalizmu i autokratiji”, zbog čega predstavlja smetnju za vladare poput ruskog predsjednika Vladimira Putina.


Ruska vojska tvrdi da je uništila skladište američkih sustava Himars

Ruska vojska rekla je u nedjelju da je novim napadima na ukrajinske položaje uništila brojno oružje koje su Sjedinjene Američke Države i druge članice NATO-a isporučile Ukrajincima.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je u nedjelju da je u crnomorskoj luci Odesa pogođeno skladište protubrodskih projektila Harpoon, a višecijevni raketni sistem HIMARS isporučen iz SAD-a pogođen je istočnoj regiji Doneck.

Nemoguće je potvrditi moskovske tvrdnje, piše agencija dpa i dodaje da je prema riječima neovisnih stručnjaka težak podvig locirati i uništili sistem HIMARS.

Nemoguće je potvrditi moskovske tvrdnje, no prema riječima nezavisnih stručnjaka težak podvig je locirati i uništili sistem HIMARS (EPA)

Medvedev: U slučaju napada na Krim Kijevu slijedi sudnji dan

Pojedini ukrajinski političari pokušavaju da zaprijete Rusiji, imajući u vidu napad na Krim, ali ako se tako nešto desi, onda će za sve njih nastupiti sudnji dan, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća za sigurnost Rusije Dmitrij Medvedev.


Oštre kritike EU na najavu biroa Russia Today u Beogradu

Svega sedam dana nakon izvještaja Evropskog parlamenta, u kojem se od Srbije očekuje da poduzme jasne korake ka Evropskoj uniji, iz Beograda stižu najave da bi upravo tu svoj biro mogao otvoriti Russia Today.

Ruski medij, čije je emitiranje, kao i Sputnjikovo, Evropska unija u posljednjem paketu sankcija Rusiji ukinula, označivši ih kao ključne za širenje ruske propagande, sada bi svoje djelovanje mogao proširiti preko Srbije, koja i dalje odbija uvesti sankcije Rusiji.


Šef britanskih oružanih snaga odbacio nagađanja da Putin ‘nije dobro’

Šef britanskih oružanih snaga odbacio je nagađanja da ruski predsjednik Vladimir Putin “nije dobro” ili da će biti ubijen.

Načelnika glavnog štaba britanskih oružanih snaga, admirala Tonyja Radakina, pitali su može li Putin, koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru, biti “svrgnut” ili se suočiti s “promjenom režima”.

No on je rekao Sophie Raworth u emisiji Sunday Morning show na BBC-ju: “Mislim da su neki komentari da nije dobro ili da će ga netko sigurno ubiti ili ga se riješiti, samo puste želje.”

“Kao vojni profesionalci, vidimo relativno stabilan režim u Rusiji, predsjednik Putin je uspio ugušiti bilo kakvu opoziciju, vidimo hijerarhiju koja služi predsjedniku Putinu, tako da nitko na vrhu nema motivaciju izazvati predsjednika Putina i to je sumorno”, rekao je.

Osvrnuvši se na svoju nedavnu posjet Kijevu, rekao je da je ukrajinska vojska “apsolutno” vjerovala da će dobiti rat.

“Planiraju obnoviti cijeli svoj teritorij, a vide Rusiju koja se muči, Rusiju za koju procjenjujemo da je izgubila više od 30 posto svoje kopnene borbene učinkovitosti”, dodao je.

“To zapravo znači da je 50.000 ruskih vojnika poginulih ili ozlijeđenih u ovom sukobu, gotovo 1.700 uništenih ruskih tenkova, gotovo 4.000 uništenih oklopnih borbenih vozila koja pripadaju Rusiji.”

 


Svi članovi posade srušenog aviona Ukrajinci

Svi članovi posade ukrajinskog transportnog aviona Antonov-12 koji se srušio na sjeveru Grčke bili su državljani Ukrajine, saopštio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko. On je na svom Facebook profilu naveo da je preliminarni uzrok nesreće u kojoj su poginuli svi članovi posade kvar jednog od motora.

Dodao je da je po instrukcijama ministra vanjskih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe formiran operativni štab pri konzulatu Ukrajine u Solunu.

„Ukrajinski konzuli su već stigli na mjesto nesreće i sarađuju sa spasiocima i pripadnicima grčke policije kako bi utvrdili sve okolnosti incidenta“, naveo je Nikolenko.


Rusija povećava kvotu za izvoz suncokretovog ulja

Rusija je povećala kvotu za izvoz suncokretovog ulja i suncokretove sačme, saopćila je vlada, objašnjavajući to dovoljnim domaćim zalihama.

Zemlja je zabranila izvoz sjemenki suncokreta od kraja marta do kraja avgusta i uvela izvozne kvote za suncokretovo ulje kako bi izbjegla nestašice i smanjila pritisak na domaće cijene.

Vlada je u nedjelju saopćila da je izvozna kvota za suncokretovo ulje povećana za 400.000 tona u odnosu na prethodno ograničenje od 1,5 miliona tona, dok je ograničenje izvoza suncokretove sačme podignuto za 150.000 tona u odnosu na prethodno ograničenje od 700.000 tona.

Ograničenja su na snazi do 31. avgusta.


Velika Britanija: Rusija jača pozicije u oblastima koje zauzima u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas da Rusija jača odbrambene pozicije u oblastima koje zauzima u južnoj Ukrajini.

Kako su naveli u izvještaju objavljenom na Twitteru, ruske snage premještaju ljudstvo i opremu i odbrambene zalihe između Marijupolja i Zaporožja, i u Hersonu, sve vrijeme povećavajući mjere sigurnosti u Melitopolju, prenio je Guardian.

“Ruski odbrambeni potezi vjerovatno su odgovor na očekivane ukrajinske ofanzive, na zahtjeve ministra odbrane Šojgua u nedavnoj posjeti Donbasu, kao i na napade koje Ukrajina izvodi na komandna mjesta, logističke čvorove i koncentraciju trupa”, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Kako se dodaje, s obzirom na pritiske na rusko ljudstvo, pojačanje na jugu dok traje borba za Donbas vjerovatno ukazuje na ozbiljnost sa kojom ruski komandanti gledaju na prijetnju.


EU razmatra sankcije Rusiji zbog granatiranja iz nuklearne elektrane

Evropska unija će u ponedjeljak raspravljati o pooštravanju sankcija protiv Rusije zbog optužbi da Rusija koristi najveću nuklearnu elektranu na kontinentu za skladištenje oružja i lansiranje projektila na okolna područja južne Ukrajine.

Situacija u osvojenoj nuklearnoj elektrani Zaporizhzhia je “ekstremno napeta”, rekao je šef ukrajinske agencije za atomsku energiju Petro Kotin, dodajući da su Rusi instalirali lansere projektila i koristili to postrojenje za granatiranje regije Dnjepar.

Opisujući “vatrenu poplavu”, regionalni guverner Valentyn Reznichenko rekao je da su rakete Grad pogodile stambena područja.

(EPA)

Kijev: Rusija se priprema za sljedeču fazu ofanzive u Ukrajini

Rusija se priprema za sljedeću fazu ofanzive na Ukrajinu, izjavio je ukrajinski vojni zvaničnik, nakon što je Moskva najavila da će ruske oružane snage intenzivirati vojne operacije u “svim operativnim oblastima”.

Kijev kaže da su ruske rakete i projektili padali posljednjih dana na ukrajinske gradove, a u napadima su poginule desetine ljudi, prenosi Reuters.

“To nisu bili samo raketni udari iz vazduha i mora. Vidimo granatiranje duž cijele linije fronta. Aktivna je upotreba taktičke avijacije i jurišnih helikoptera. Jasno je da su sada u toku pripreme za sljedeću fazu ofanzive”, izjavio je Vadim Skibicki, portparol ukrajinske vojne obavještajne službe.


Referendum o pripajanju Hersona Rusiji izvjestan

Vlasti Hersonske oblasti još nisu spremne da objave datum referenduma o pristupanju te regije Rusiji, ali će se glasanje održati “u svakom slučaju”, izjavio je šef regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

“Da li će referendum biti održan ove jeseni ili ove zime manje je značajno od toga da smo odlučni da postanemo dio Rusije. Referendum će u svakom slučaju biti održan”, izjavio je Stremousov, prenosi TASS.

(EPA)

Zelenski: Ukrajina će nastaviti s povratom okupiranih teritorija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegova zemlja ponovno zauzela neka područja koja je okupirala Rusija i da će se nastaviti boriti da vrati teritorij, dok se Rusija priprema za sljedeću fazu ofenzive.

“Već smo uspjeli osloboditi dio teritorija okupiranog nakon 24. februara”, rekao je Zelenski u svom video obraćanju kasno u subotu, misleći na datum kada je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

“Postupno ćemo oslobađati i druge regije naše zemlje koje su trenutno okupirane”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije