UAE uhapsio Khashoggijevog advokata zbog optužbi za pranje novca

Advokat za ljudska prava, koji je zastupao ubijenog saudijskog novinara, uhapšen je za vrijeme tranzita na aerodromu u Dubaiju, kažu zvaničnik i grupa za ljudska prava.

Advokat za građanska prava koji živi u Virginiji Asim Ghafoor bio je na putu za Istanbul gdje je trebao prisustvovati porodičnom vjenčanju, kada je uhapšen [Ustupila dawnmena.org]

Vlasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uhapsile su američkog državljanina i advokata za građanska prava koji je ranije zastupao ubijenog novinara Jamala Khashoggija, tvrdi jedan zvaničnik i grupa za ljudska prava iz SAD-a.

Vladin zvaničnik UAE-a potvrdio je novinskoj agenciji Reuters u subotu da je Asim Ghafoor uhapšen za vrijeme tranzita na aerodromu u Dubaiju 14. jula nakon što je osuđen u odsustvu za pranje novca.

Američki zvaničnik je ranije u subotu kazao kako je Washington svjestan hapšenja, ali nije mogao reći hoće li predsjednik Joe Biden spomenuti to pitanje u bilateralnim pregovorima sa predsjednikom UAE-a na marginama Arapskog samita u Saudijskoj Arabiji.

„Nema naznaka da je hapšenje povezano sa Khashoggijevim slučajem“, kazao je američki zvaničnik.

Khashoggija su ubili saudijski agenti 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu u operaciji za koju američke obavještajne službe kažu da ju je odobrio saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS). MBS poriče uključenost.

Grupa za ljudska prava Demokratija za arapski svijet sada (DAWN), čiji je Ghafoor član odbora, kazala je u izjavi u petak da je ovaj advokat za građanska prava koji živi u Virginiji bio na putu za Istanbul gdje je trebao prisustvovati porodičnom vjenčanju, kada je uhapšen.

‘Slučaj je ponovo otvoren’

Emiraćanski zvaničnik je kazao Reutersu da je UAE odobrio zahtjev američke ambasade za konzularnu posjetu Ghafooru. Dodao je da je Ghafooru dozvoljeno da traži ponovno suđenje, budući da je prvobitno održano u odsustvu.

„Zaprimljen je zahtjev koji je odobren, što je rezultiralo ponovnim otvaranjem slučaja, i relevantni pravni postupak je u toku“, kazao je zvaničnik.

DAWN je naveo da su američki konzularni zvaničnici kazali da advokata drže u zatvoru u Abu Dhabiju. Iz ove grupe su također kazali kako Ghafoor ne zna ni za kakav pravni postupak protiv njega.

U izjavi se kaže da je presuda donijeta bez „odgovarajućeg procesa“ i poziva se da se on smjesta oslobodi.

Globalne grupe za ljudska prava kažu da je UAE zatvorio stotine aktivista, akademika i advokata na osnovu nepotešnih postupaka po širokim optužbama.

UAE poriče da su optužne neosnovane, rekavši da je ova država posvećena ljudskim pravima.

Izvor: Agencije