Rusija nastavlja granatirati ukrajinske gradove

Ruska vojska postavila je raketne bacače na području nuklearne elektrane Zaporižja iz kojih gađa grad Nikopolj, tvrdi čelnik Energoatoma, ukrajinskog operatera.

Ruske snage izvele su raketni napad na Odesu Foto: EPA
  • Ruska vojska postavila raketne bacače na području nuklearne elektrane Zaporižja iz kojih gađa grad Nikopolj, tvrdi čelnik Energoatoma, ukrajinskog operatera.
  • Kramatorsk je u petak više puta bio raketiran dok Vinicja i dalje broji žrtve nakon smrtonosnog ruskog udara dan ranije.
  • U granatiranju Čugujeva koje su izvele ruske snage poginule su dvije osobe.
  • Ruske snage izvele su raketni napad na Odesu, a pogođen je civilni objekat.

U nastavku su najnovije informacije o ratu u Ukrajini:


Erdogan i Macron razgovarali o isporuci ukrajinskog žita

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Kako je saopšteno iz Direkcije za komunikacije ureda turskog predsjednika, dvojica čelnika su razgovarali o pitanju isporuke ukrajinskog žita.

Erdogan je podsjetio da je na sastanku odlučeno da se procesom izvoza ukrajinskog žita upravlja iz Koordinacionog centra koji će biti uspostavljen u Istanbulu, a koji će činiti Turska, Rusija, Ukrajina i zvaničnici Ujedinjenih naroda.

Turski predsjednik je istakao da će brzom implementacijom plana osigurati veliko olakšanje u pogledu globalne sigurnosti hrane.


Milioni za Ukrajinu: Od izdašnih sredstva bogataša do malih donacija penzionera

Sjedinjene Američke Države najveći su donator za borbu Ukrajine protiv ruske invazije.

Do sada je ta zemlja za oružje i drugu vojnu opremu izdvojila sedam milijardi.

Ali, za Ukrajinu u ovom trenutku svaka donacija ima vrijednost. Lokalno dobrotvorno društvo prikuplja sredstva iz cijelog svijeta.


Ruski raketni udar na Dnjepar, stradale tri osobe

U današnjem ruskom raketnom napadu na grad Dnjepar, poginule su tri osobe, a ranjeno je 15 ljudi, javlja Guardian, pozivajući se na Reuters.

“Kada je sam čula eksploziju, vidjela sam nekoliko krhotina koje su udarile u moje zalijepljene prozore. Imam malu povredu na lijevoj strani tijela, ali kod ljudi čiji prozori nisu bili ovako zaštićeni, bilo je dosta krvi, njihove povrede su užasne”, izjavila je za Reuters jedna meštanka.

Rusija tvrdi da je u Dnjepru uništila fabriku u kojoj su se proizvodili dijelovi za rakete.


Predsjednik ruske Dume prijeti zapadnim zemljama

Rakete koje Washington i Brisel isporučuju Ukrajini mogu se vratiti svojim vlasnicima poput bumeranga, izjavio je predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

„To je princip bumeranga“, napisao je Volodin na Telegramu.


Ruske snage granatirale jug Ukrajine, poginule dvije osobe

Dvije osobe su poginule u Nikopolju u subotu kada su ruske snage granatirale grad na jugu Ukrajine, saopćile su službe za vanredne situacije i regionalni guverner.

Spasioci su iz ruševina izvukli tijela dvije osobe, saopćeno je iz Hitne pomoći.

Regionalni guverner Dnjepropetrovska Valentin Rezničenko rekao je da su na grad pale 53 granate.

To je drugi napad ruskih snaga na Ukrajinu u posljednja 24 sata.

Ruske snage su napale sjeveroistočni ukrajinski grad Chuhuiv u regiji Harkiv tokom noći, usmrtivši tri osobe i ranivši tri, potvrdio je regionalni guverner.

“Oštećen je stambeni blok, škola i trgovina”, objavio je guverner Oleh Synehubov na Telegramu.


Rusi oborili tri borbena aviona i dva helikoptera

Ruske snage su u protekla 24 sata oborile dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 i jedan Su-25 u Nikolajevskoj oblasti, kao i helikoptere Mi-8 i Mi-24 u blizini Velike Novosjolke i Severska, ustvrdio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

„Snage su također uništile skladište oružja u okrugu Konstantinovka i nanijele štetu ljudstvu i opremi ukrajinske vojske u 25 različitih okruga“, rekao je Konašenkov prenosi ruska agencija Tass.


Nakon ruskog napada izbio požar u Odesi

U skladištima fabrika u crnomorskoj ukrajinskoj luci Odesi u subotu je nakon ruskog raketnog napada izbio požar, navele su ukrajinske vlasti.

(Anadolija)

Na premijeri Verdijeve opere u Erfurtu odana počast Ukrajincima

Premijera Verdijeve opere “Nabucco”, uprizorena pred katedralom u njemačkome gradu Erfurtu  u sklopu Cathedral Steps Festivala dočekana je ovacijama, a izvođači su odali počast ukrajinskom otporu ruskoj invaziji.

Izvedba je održana u petak navečer u glavnom gradu njemačke savezne pokrajini Tirinške pred pročeljima katedrale sv. Marije i crkve sv. Severina.

Među 2.000 gostiju na premijeri bila je potpredsjednica Bundestaga Katrin Göring-Eckardt iz stranke Zelenih.

Nabucco, pisan po narudžbi, prva je Verdijeva opera koja je na premijeri doživjela velik uspjeh. Libreto napisan prema biblijskim motivima o babilonskom kralju Nabuccu priča je o vjeri, snazi i ljubavi.

Pri izvedbi legendarne arije židovskih robova “Pođi misli na krilima zlatnim” zborski pjevači držali su marame u bojama ukrajinske zastave pred crkvom koja je također bila osvijetljena u plavo-žutim bojama.


Šojgu naložio vojsci da pojača dejstva na svim pravcima

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju trupa Jug i Centar koje učestvuju u agresiji na Ukrajinu i naložio da budu pojačana dejstva na svim operativnim pravcima.

Šojgu je, prema Ministarstvu odbrane Rusije dao “neophodna uputstva za dalje pojačavanje dejstava jedinica na svim operativnim pravcima kako bi se isključila mogućnost da Kijev izvodi masovne raketne i artiljerijske udare na civilnu infrastrukturu i stanovnike naselja u Donbasu i drugim regionima”, prenosi agencija Interfaks.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (EPA)

Ruske snage raketirale Odesu

Ruske snage izvele su raketni napad na Odesu, pogođen je civilni objekat, saopštila je danas ukrajinska operativna komanda „Jug”.

Za sada nema informacija o žrtvama, prenosi Unian.

Agencija navodi da je neposredno prije raketiranja u gradu objavljena zračna opasnost.


Ruske snage granatirale Čugujev, dvije osobe poginule

U granatiranju Čugujeva koje su izvele ruske snage poginule su dvije osobe, a još dvije povrijeđene, saopštila je regionalna služba za vanredne situacije Harkovske oblasti, na istoku Ukrajine.

U granatiranju je pogođena dvospratnica, prenosi Unian. Spasioci nastavljaju rad.


Vinicja broji žrtve, novi ruski napadi na istoku

Kramatorsk, grad u Donbasu, koji još drže ukrajinske snage, u petak je više puta bio raketiran dok Vinicja, mnogo dalje od fronta, i dalje broji žrtve nakon smrtonosnog ruskog udara dan ranije.

Nakon raketiranja centralnog trga u Kramatorsku, ostao je krater širok dva metra i popucala su stakla na okolnim zgradama, ali niko nije izgubio život jer se napad dogodio tokom policijskog sata, rekao je komandant protivzračne odbrane 81. ukrajinske brigade koji je htio ostati anoniman.

Ranije je jug Kramatorska najmanje tri puta raketiran, a novinari AFP-a su vidjeli velik oblak dima blizu aerodroma. S uzvisine su vidjeli drugi oblak iznad Slavjanska, grada koji Rusi također žele osvojiti.

Ova razaranja gradova događaju se dan nakon napada krstarećim raketama na Vinicju, stotine kilometara zapadno.

“Već smo počeli identificirati krivce” za ovaj napad, rekao je u petak navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, podsjetivši da su pritom poginule 23 osobe, četiri su nestale, a više od 200 je ranjeno, među kojima je četvero u teškom stanju.

Među poginulima je troje djece, pa tako i četverogodišnjakinja s Downovim sindromom koju je majka gurala u kolicima. Njoj je amputirana noga i ne zna se hoće li preživjeti.


Ruske rakete ispaljene iz nuklearke Zaporižja

Ruska vojska je postavila raketne bacače na području nuklearne elektrane Zaporižja, na jugu Ukrajine, koja je od marta pod ruskom kontrolom, iz kojih gađa Nikopolj, rekao je čelnik Energoatoma, ukrajinskog operatera.

“Ruski okupatori su postavili raketne sisteme na području nuklearne elektrane Zaporižja i od tamo gađaju Nikopolj”, rekao je Petro Kotin, predsjednik Energoatoma, na Telegramu nakon razgovora za ukrajinsku mrežu United News koji je prenosila televizija.

“Stanje (u elektrani) je krajnje napeto i napetost raste iz dana u dan. Okupatori dovoze tehniku, poput raketnih sistema kojima su već gađali drugu obalu rijeke Dnjipra i područje Nikopolja”, 80 kilometara jugozapadno od Zaporižja, rekao je.

Po njegovim riječima, petstotinjak ruskih vojnika još je u nuklearnoj elektrani”. Oni “kontroliraju elektranu”, rekao je.

“Teško oružje (tenkovi, oklopna vozila), vojska, kamioni s oružjem i s eksplozivom i dalje su stacionirani u elektrani”, rekao je Kotin, ocijenivši da je “nedovoljan” pritisak kako bi otišli i kritizirajući Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA).

Elektrana je pod kontrolom ruskih snaga, ali ukrajinsko osoblje i dalje radi ondje, dodaje se u saopćenju, uz napomenu da je stanje “krajnje teško” zbog “sve većeg pritiska na osoblje”.

Izvor: Al Jazeera i agencije