‘Snažan konsenzus’ G20, ali izostala je završna izjava

Analitičari kažu da je izostanak završne deklaracije odraz slabosti te skupine koja je nekada bila vrlo utjecajna.

Zapadne zemlje nametnule su oštre sankcije Rusiji zbog ratnih zločina u Ukrajini, no druge članice G20, među kojima su Kina, Indija i Južnoafrička Republika, bile su suzdržane (EPA)

Ministri finansija 20 najvećih ekonomija svijeta (G20) postigli su na dvodnevnom sastanku u Indoneziji “snažan konsenzus” o pitanjima poput globalne sigurnosti hrane, no podijeljeni su u stajalištu prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je da zbog razlika u stajalištima ministri finansija i guverneri centralnih banaka nisu donijeli završnu izjavu, ali su se suglasili da moraju djelovati zbog pogoršanja sigurnosti hrane, izvijestio je Reuters a prenijela Hina.

Zapadne zemlje nametnule su oštre sankcije Rusiji koju optužuju za počinjenje ratnih zločina u Ukrajini, što Moskva niječe.

Druge članice G20, među kojima su Kina, Indija i Južnoafrička Republika, bile su suzdržane.

“Ova su vremena izazovna jer Rusija je članica G20 i ona drukčije karakterizira rat u Ukrajini”, rekla je.

Posljedice ruske invazije na Ukrajinu

Visoki zapadni dužnosnici, među njima Yellen i njena kanadska kolegica Chrystia Freeland, u petak su osudili rat i okrivili ruske dužnosnike za velike ekonomske poteškoće u svijetu koje su posljedice tog rata.

Guverner indonezijske centralne banke Perry Warjiyo u subotu je pozvao zemlje članice da se usredotoče na ciljeve svjetskog ekonomskog oporavka.

Analitičari kažu da je neuspjeh ministara finansija G20 da postignu saglasnost o tekstu završne deklaracije odraz slabosti te skupine koja je nekada bila vrlo utjecajna.

“Mi smo bez vodstva u svijetu ekonomije s G20 koji je paraliziran zbog Putinovog rata i G7 koji nije sposoban preuzeti vodstvo u upravljanju javnim dobrima”, rekao je Kevin Gallagher, čelnik Centra za razvoj globalne politike pri Sveučilištu u Bostonu (Global Development Policy Center).

Indonezijski domaćin, ministar finansija Sri Mulyani, predsjedajući dvodnevnim sastankom, izrazio je nadu da će delegacije postići zajednički stav prema rastu cijena sirovina, rastućoj krizi zbog nesigurnosti hrane i nemogućnosti zemalja niskog dohotka da otplaćuju dug.

G20 se ujedinio pri početku pandemije korona virusa, no inicijative da donesu mjere kojima će ublažiti šok za visoko zadužene države nisu dale rezultata.

Izvor: Agencije