SAD ponovio tvrdnju da Iran želi da proda Rusiji dronove

Teheran odbacuje tvrdnje SAD-a da planira prodati ‘stotine’ dronova Rusiji kako bi ih koristila u Ukrajini.

Navodno su Iranci ruskoj delegaciji pokazali dronove Shahed-191 i Shahed-129, koji mogu nositi precizno navođene rakete, rekao je Sullivan Foto: AP

SAD je ponovio tvrdnje da Iran planira da proda “stotine” dronova Rusiji kako bi ih koristila u Ukrajini, dan nakon što je Teheran odbacio ovakvu optužbu.

Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, ponovio je tvrdnju koju je iznio ranije ove sedmice da Iran želi da proda bespilotne letjelice sposobne da nose oružje Moskvi.

On je otkrio satelitske snimke američkoj CNN mreži koje navodno pokazuju da je ruska delegacija posjetila aerodrome u centralnom Kashanu najmanje dva puta prošlog mjeseca.

Navodno su Iranci ruskoj delegaciji pokazali dronove Shahed-191 i Shahed-129, koji mogu nositi precizno navođene rakete.

Sullivan je također ranije ove sedmice rekao da Iran trenira ruske snage kako da koriste dronove, te je dodao da nije poznato da li su neki dronovi već prodati Moskvi.

Iran negira

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian negirao je američke tvrdnje u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u petak, rekavši da Iran neće uraditi ništa da produži borbe.

Amirabdollahian je naveo da su tvrdnje usmjerene ka ostvarivanju američki političih ciljeva jer su izrečene uoči bliskoistočne turneje američkog predsjednika Joe Bidena, sa ujedinjenim stavom protiv Irana, što je, dodao je, jedna od ključnih agendi njegovog putovanja.

“Fundamentalni i izričit stav Islamske republike u protivljenju ratu i podržavanju okončanja rata nije zasnovan na dvostrukim standardima kao u slučaju nekih zapadnih zemalja”, rekao je Kulebi, dodajući da se Iran protivi borbama u Ukrajini, Jemenu i Palestini.

Posjeta Putina i Erdogana Teheranu

Ovakav razvoj događaja dešava se također uoči očekivanog dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Teheran u utorak na razgovore sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem kako bi razgovorali o sirijskoj krizi.

Očekuje se da će lideri imati i bilateralne sastanke, te da će se Putin sastati sa iranskim vrhovnim vođom Ali Hosseinijom Khameneijem.

Od početka rata, Iran je tvrdio da želi da se borbe završe kroz pregovore, ali je odbio da osudi Rusiju, umjesto toga okrivljujući NATO za širenje u Evropi i izazivanje sukoba.

Američki zvaničnici su također govorili u martu da se Rusija okrenula Kini kako bi dobila podršku za rat u Ukrajini. Za sada nije bilo dokaza da se kinesko oružje koristi u Ukrajini.

Sullivan je također potvrdio novinarima krajem maja da SAD nije vidio dokaz da je Kina osigurala bilo kakvu vojnu ili ekonomsku pomoć Rusiji za invaziju.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada