Moldaviji obećane donacije od 600 miliona eura

Kroz Moldaviju je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, prošlo nekoliko stotina hiljada ukrajinskih izbjeglica.

Još jedna donatorska konferencija bit će održana u Francuskoj do kraja godine u cilju dodatne podrške Moldaviji (EPA - Ilustracija)

Na donatorskoj konferenciji u Bukureštu obećana je pomoć od 600 miliona eura Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih evropskih država koja trpi posljedice rata u susjednoj Ukrajini, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Konferencija, organizirana u koordinaciji Njemačke i Francuske, uspjela je prikupiti 600 miliona eura za Moldaviju, koja ne treba i neće biti sama u svojim naporima da ostvari reforme koje su joj potrebne, rečeno je na skupu.

Skup je uslijedio poslije prvog održanog u aprilu ove godine, kada je više od 30 država i međunarodnih grupa prikupilo 659,5 miliona eura direktne finansijske podrške ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

Put izbjeglica

Još jedna donatorska konferencija bit će održana u Francuskoj do kraja godine u cilju dodatne podrške Moldaviji, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije i u velikoj mjeri zavisi od snabdjevanja energijom od Rusije.

Kroz Moldaviju je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, prošlo nekoliko stotina hiljada ukrajinskih izbjeglica, navode agencije.

Izvor: Agencije