Biden: Spomenuo sam ubistvo Khashoggija na sastanku sa saudijskim zvaničnicima

Američki predsjednik rekao je da je na sastanku, na kojem je učestvovao i princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman, spomenuo ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Prošlogodišnji izvještaj američke obavještajne službe zaključilo je da je Bin Salman odobrio i vjerovatno naredio ubistvo Khashoggija (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je na sastanku sa visokim saudijskim zvaničnicima, na kojem je učestvovao i princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman, spomenuo ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Biden je u petak također rekao novinarima da će sa zvaničnicima raspravljati o ljudskim pravima i “potrebi za političkom reformom”.

Prošlogodišnji izvještaj američke obavještajne službe zaključio je da je Bin Salman odobrio i vjerovatno naredio ubistvo Khashoggija, insajdera koji je postao kritičar i koji je u kolumni u Washington Postu kritizirao politiku prijestolonasljednika.

Biden, koji je saudijsku vladu nazvao “odmetnutom” zbog njene uloge u atentatu 2018, rekao je da su njegovi stavovi o ubistvu “apsolutno, pozitivno jasni”.

“Uvijek spominjem ljudska prava, ali moj stav o Khashoggiju je bio tako jasan. Ako neko to ne razumije u Saudijskoj Arabiji ili bilo gdje drugdje, nije tu već neko vrijeme.”

Proizvodnja više nafte

Američki predsjednik Joe Biden sastaje se u subotu s arapskim čelnicima u Saudijskoj Arabiji nastojeći uvjeriti saveznike Washingtona u Zaljevu da proizvode više nafte i integriraju Izrael u regiju kao dio nove osovine povezane zabrinutostima zbog Irana.

Biden, u drugom dijelu svoje posjete Bliskom istoku, fokusirao se na planirani samit sa šest zaljevskih država te Egiptom, Jordanom i Irakom, dok je umanjio značaj sastanka sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, potezom koji je izazvao kritike u Sjedinjenim Američkim Državama zbog saudijskog kršenja ljudskih prava, prenosi Hina.

Biden je obećao da će “izopćiti” Saudijsku Arabiju na globalnoj sceni zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija koje su počinili saudijski agenti 2018. godine, ali je na kraju odlučio da interesi SAD-a diktiraju promjenu, a ne prekid odnosa s najvećim svjetskim izvoznikom nafte i arapskim moćnikom.

Bidenu je potrebna pomoć Saudijske Arabije u vrijeme visokih cijena sirove nafte i drugih problema povezanih sa sukobom Rusije i Ukrajine i dok potiče napore da se okonča rat u Jemenu, gdje je na snazi ​​privremeno primirje. Washington također želi obuzdati utjecaj Irana u regiji i globalni utjecaj Kine.

Američki predsjednik održat će bilateralne razgovore s čelnicima Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Iraka prije učestvovanja na širem samitu na kojem će “jasno izložiti” svoju viziju i strategiju američkog angažmana na Bliskom istoku, rekao je savjetnik SAD-a za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u petak.

“On namjerava osigurati da na Bliskom istoku ne bude vakuuma koji bi Kina i Rusija mogle popuniti”, rekao je Sullivan.

Zabrinutost zbog Irana

Biden će razgovarati o opskrbi energijom sa zaljevskim proizvođačima nafte, ali Washington je rekao da ne očekuje da će OPEC-ov teškaš Saudijska Arabija odmah povećati proizvodnju nafte nego će pričekati ishod sastanka OPEC+ 3. augusta.

Zaljevske države, koje su odbile stati na stranu Zapada protiv Rusije u sukobu u Ukrajini, zauzvrat od SAD-a traže konkretnu predanost strateškim vezama koje su bile zategnute zbog percipiranog povlačenja SAD-a iz regije.

Rijad i Abu Dabi frustrirani su američkim uvjetima za prodaju oružja i zbog toga što su isključeni iz indirektnih američko-iranskih pregovora o oživljavanju nuklearnog pakta iz 2015. koji smatraju manjkavim jer se ne bave regionalnim zabrinutostima zbog raketnog programa i ponašanja Teherana.

“Najvažniji zahtjev saudijskog vodstva i drugih čelnika Zaljeva – i Arapa općenito – je jasnoća američke politike i njen smjer u odnosu na regiju”, rekao je Abdulaziz Sager, predsjednik Zaljevskog istraživačkog centra sa sjedištem u Rijadu.

Izrael, koji dijeli njihovu zabrinutost zbog Irana, potaknuo je Bidenov put u kraljevstvo, nadajući se da će potaknuti zatopljavanje odnosa Saudijske Arabije i Izraela kao dio šireg arapskog približavanja, nakon što su UAE i Bahrein uspostavili veze s Izraelom uz posredovanje SAD-a koji su dobili Rijadov blagoslov.

Kao znak napretka prema onome što je Biden opisao kao revolucionarni proces, Saudijska Arabija je u petak rekla da će otvoriti svoj zračni prostor za sve zračne prevoznike, otvarajući put većem broju preleta u i iz Izraela.

Washington i Rijad također su najavili uklanjanje američkih i drugih mirovnih snaga s Tirana, otoka između Saudijske Arabije i Egipta na strateškom položaju koji vodi do izraelske luke Eilat.

Snage su stacionirane u sklopu dogovora postignutog 1978. godine koji je doveo do mirovnog sporazuma između Izraela i Egipta.

Izvor: Agencije