Biden: SAD neće prepustiti Bliski istok Rusiji, Kini ili Iranu

Predsjednik nastoji promijeniti sredstva sprovođenja američkih interesa na Bliskom istoku pa umjesto vojnih intervencija sada snažnije povezuje saveznike.

Američki predsjednik Joe Biden tokom samita sa šest država Zaljeva i Egiptom, Jordanom i Irakom u Saudijskoj Arabiji (EPA)

Sjedinjene Američke Države će ostati aktivan, angažovan partner na Bliskom istoku, istakao je danas američki predsjednik Joe Biden i pozvao lidere okupljene na Arapskom samitu u saudijskom gradu Džeda da poštovanje ljudskih prava tretiraju kao moćan izvor ekonomskih i društvenih promjena.

„Washington neće otići i ostaviti vakuum koji bi popunila Rusija, Kina ili Iran“, naveo je Biden u govoru tokom samita sa šest država Zaljeva i Egiptom, Jordanom i Irakom u Saudijskoj Arabiji, prenosi Reuters.

Biden nastoji promijeniti sredstva za sprovođenje američkih interesa na Bliskom istoku i umjesto vojnih intervencija, koristi moć svoje zemlje da se države te regije ekonomski povežu i razvijaju zajedničke odbrambene politike, pogotovo u pogledu Irana, ocjenjuje britanska agencija.

Iranski nuklearni program

On je na samitu izjavio da su SAD posvećene tome da Iran nikada ne razvije nuklearno oružje.

Američki predsjednik započeo je sinoć posjetu Saudijskoj Arabiji susretom sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, i kraljem Salmanom u nastojanju da obnovi odnose sa snažnom bliskoistočnom silom i najvećim svjetskim proizvođačem nafte.

Predsjednik SAD-a prije toga je posjetio Izrael, prvo odredište svoje bliskoistočne turneje, nudeći izraelskim liderima sa kojima se tom prilikom sastao uvjeravanje da je odlučan da zaustavi iranski nuklearni program, pa čak i upotrebi silu “kao posljednje sredstvo”, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije