Saudijska Arabija udvostručila uvoz ruskog mazuta

Saudijska Arabija već godinama uvozi ruski mazut, što smanjuje njenu potrebu za preradom sirove nafte i ostavlja joj više barela za prodaju na međunarodnim tržištima po višim cijenama.

Rusija prodaje mazut po sniženim cijenama budući da zbog zapadnih sankcija ima manje kupaca (EPA)

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte, više je nego udvostručila uvoz ruskog mazuta u drugom tromjesečju kako bi podmirila pojačanu potražnju elektrana i sačuvala svoju naftu za izvoz, prema podacima i trgovačkim izvorima.

Rusija prodaje mazut po sniženim cijenama budući da zbog zapadnih sankcija ima manje kupaca. Zapadne zemlje uvele su Moskvi sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Mnoge su zemlje tako zabranile ili otežale uvoz energenata iz Rusije, za razliku od Kine, Indije i nekoliko afričkih i bliskoistočnih zemalja koje su ga povećale.

Saudijska Arabija i dalje sarađuje s Rusijom u grupi OPEC+, koju čine Organizacija zemalja-izvoznica nafte i skupina nezavisnih proizvođača. Saudijski dužnosnici igraju istaknutu ulogu u OPEC-u, a ruski među nezavisnim proizvođačima.

Podaci koje je Reuters dobio prateći brodove preko Refinitiv Eikona pokazuju da je Saudijska Arabija od aprila do juna preko luka u Rusiji i Estoniji uvezla 647.000 tona (48.000 barela dnevno) ruskog mazuta, u poređenju sa 320.000 tona u istom prošlogodišnjem periodu.

Saudijska Arabija uvezla je više ruskog mazuta i preko bliskoistočnog naftnog čvorišta Fudžairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kazali su trgovci.

U Fudžairah je u ovoj godini stiglo 1,17 miliona tona ruskog mazuta, prema podacima iz rasporeda utovara brodova, u poređenju s 900 hiljada tona u istom razdoblju prošle godine.

U cijeloj 2021. godini Saudijska Arabija uvezla je iz Rusije 1,05 miliona tona mazuta.

Ministarstva energetike Saudijske Arabije i Rusije odbila su komentarisati podatke.

Strategija Rijada

Saudijska Arabija već godinama uvozi ruski mazut, što smanjuje njenu potrebu za preradom sirove nafte i ostavlja joj više barela za prodaju na međunarodnim tržištima po višim cijenama, tumači Reters a prenosi Hina.

Mazut je potreban elektranama koje ga najviše trebaju upravo ljeti zbog skoka potrošnje struje za rashlađivanje. Neki saudijski gradovi daleko su od polja prirodnog plina koji bi bio čišće gorivo.

Saudijski izvoz sirove nafte i derivata bio je u periodu od februara do aprila blizu rekordnih devet miliona barela dnevno, a izvoz sirove nafte blizu 7,3 miliona barela dnevno, prema podacima međunarodne organizacije za naftnu statistiku JODI.

Izvor: Agencije