Sastanak ministara finansija i guvernera G20 u svjetlu rata u Ukrajini

Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je da je najveći izazov za globalnu ekonomiju izazvao rat u Ukrajini.

Očekivalo se da će se rasprave na skupu G20 usredotočiti na to kako najbolje potaknuti povratak ekonomskog rasta nakon pandemije korona virusa, ali utjecaj rata u Ukrajini sada je na vrhu dnevnog reda (EPA)

Ministri finansija i guverneri banaka zemalja G20 započeli su u petak sastanak u Indoneziji na kojem će, kako se očekuje, dominirati posljedice ruske invazije na Ukrajinu na globalnu ekonomiju, u trenutku dok inflacija raste, a izgledi za rast slabe.

“Svijet nas gleda”, rekao je na otvaranju Sri Mulyani Indrawati, ministar finansija zemlje domaćina Indonezije. “Radnje koje poduzmemo imat će vrlo značajan učinak na sve nacije svijeta.”

Dvodnevni sastanak ministara finansija i guvernera centralnih banaka održava se na indonezijskom otoku Baliju, sedam dana nakon što su ministri vanjskih poslova uputili salvu optužbi zbog ukrajinske invazije šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

U početku se očekivalo da će se rasprave usredotočiti na to kako najbolje potaknuti povratak ekonomskog rasta nakon pandemije korona virusa, ali utjecaj rata u Ukrajini, s prehrambenom i energetskom krizom, sada je na vrhu dnevnog reda, piše AFP.

“Itekako smo svjesni da je cijena našeg neuspjeha u dogovoru viša od onoga što sebi možemo priuštiti”, upozorio je indonezijski ministar. “Humanitarne posljedice za mnoge zemlje s niskim prihodima bile bi katastrofalne.”

Rat u Ukrajini

Uoči sastanka, američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je da je “najveći izazov” za globalnu ekonomiju izazvao rat u Ukrajini, ističući da “predstavnicima Putinovog režima ne bi trebalo biti mjesta na ovom forumu”.

“Vidimo posljedice ovog rata u svim dijelovima svijeta, posebno u cijenama energije i sve većoj nesigurnosti hrane”, istaknula je.

Očekuje se da će razgovori na skupu odražavati crtu razilaženja između predstavnika zapadnih zemalja koji žele ekonomski izolirati Moskvu i velikih zemalja u razvoju koje se protive sankcijama Rusiji, s Kinom na ključnoj poziciji.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov trebao bi virtualno prisustvovati sastanku, dok je njegov ukrajinski kolega Sergej Marčenko također pozvan da se obrati putem interneta.

S obzirom da se predviđa izostanak konsenzusa o uzrocima aktualnih ekonomskih problema, te odgovornosti Rusije, neizvjesna je objava zajedničkih zaključaka.

Mnoge su zemlje na sastanak poslale predstavnike nižeg nivoa. Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde učestvovat će na daljinu, dok će predsjednik Svjetske banke David Malpass biti odsutan.

Očekuje se da će lično prisustvovati direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva, koja je u srijedu upozorila na “pomračenje” globalnih ekonomskih izgleda.

Na dnevnom redu rasprava, kako se najavljuje, naći će se rješenja za ublažavanje utjecaja inflacije i prehrambene i energetske krize na najosjetljivije zemlje, finansijska uključenost i globalna porezna reforma.

Izvor: Agencije