Orban: Evropa je sankcijama Rusiji ‘pucala sebi u pluća’

‘U početku sam mislio da smo samo sebi pucali u stopalo, ali sada je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća i dahta za vazduhom’, rekao je mađarski premijer.

Orban je rekao da je Ukrajini potrebna pomoć, ali evropski lideri bi trebali preispitati svoju strategiju, jer su sankcije nanijele veliku štetu evropskoj ekonomiji bez slabljenja Rusije (Reuters)

Evropska unija je “pucala sebi u pluća” nepromišljenim ekonomskim sankcijama Rusiji, koje, ukoliko se ne povuku, rizikuju da unište evropsku ekonomiju, rekao je mađarski premijer.

“U početku sam mislio da smo samo sebi pucali u stopalo, ali sada je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća i dahće za vazduhom”, rekao je Victor Orban, dugogodišnji kritičar sankcija u jednom radio-intervjuu.

Orban je rekao da je Ukrajini potrebna pomoć, ali evropski lideri bi trebali preispitati svoju strategiju, jer su sankcije nanijele veliku štetu evropskoj ekonomiji bez slabljenja Rusije ili približavanja višemjesečnog rata bilo kakvoj rezoluciji.

“Trenutak istine mora doći u Briselu, kada lideri priznaju da su pogriješili, da je politika sankcija zasnovana na pogrešnim pretpostavkama i da se ona mora promijeniti”, rekao je on.

Mađarska objavila vanredno stanje zbog energetske krize

Mađarska vlada jučer je objavila “vanredno stanje” da odgovori na energetsku krizu sa predviđenim povećanjem proizvodnje uglja i pozivima domaćinstvima da smanje potrošnju.

“Situacija je izuzetno teška svuda u Evropi zbog rata u Ukrajini i sankcija uvedenih kao reakcija na njega. Prema tome, došao je momenat da se proglasi vanredno stanje”, rekao je Gergely Gulyas, šef kabineta premijera Viktora Orbana na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Zbog skoka cijena i neizvjesnosti oko snabdijevanja naredne zime niz mjera će stupiti na snagu početkom augusta.

Među najistaknutijim mjerama vlada je odlučila da znatno poveća nacionalnu proizvodnju lignita, tipa uglja koji se proizvodi i troši uglavnom lokalno.

Najavljen je plan pokretanja velike termoelektrane Matra, a uvodi se i mjera da potrošači koji troše više gasa i struje od prosjeka treba da umjere potrošnju ili da plaćaju dodatak na tržišnu cijenu.

Izvor: Agencije